„Zatímco v červenci byly počty uprchlíků denně do stovky, v současné době jde už o 350 osob denně, které projdou krajským centrem. Očekáváme, že počty příchozích i nadále porostou,“ informoval hejtman Rudolf Špoták s tím, že ve srovnání se začátky uprchlické vlny se liší zájem o ubytování. „V jarním období prošlo sice krajským centrem i 800 osob denně, ale o ubytování mělo zájem tři až pět procent z nich. Nyní potřebujeme ubytování zajistit pro 30 až 50 procent příchozích. To jsou velmi vysoká čísla, která nás během září mohou dostat do problémů s kapacitami,“ upozornil Špoták.

Kraj má zasmluvněno celkem 249 ubytovatelů s 349 objekty v kraji, celkem 6 563 lůžek. „V současné době jich máme zaplněno 5 301. Při vysokých počtech žadatelů o ubytování mohou volné kapacity maximálně 1200 lůžek brzy dojít,“ vypočítal hejtman. Dodal, že někteří ubytovatelé budou do-konce kvůli drahým energiím ukončovat činnost.

Poznáte obec na snímcích?
KVÍZ: Poznejte obec, kterou zachytil hledáček redakčního fotoaparátu

Nárůst nově příchozích registruje také Diecézní charita Plzeň. Podle jejího mluvčího Petra Šimka se počty nově příchozích navyšují od začátku září. „Humanitární pomoc se vydává po dobu čtvrt roku od příchodu. V tuto chvíli je z těch, kteří k nám pro pomoc přicházejí, zhruba jedna třetina nově příchozích,“ řekl Deníku Šimek s tím, že i z poznatků Charity je patrné, že ubytovací kapacity zejména v krajském městě docházejí. „Ubytovat lidi v Plzni je velký problém. O něco málo lepší situace je ve vyšší dojezdové vzdálenosti od Plzně,“ konstatoval Šimek.

Co za zvýšenými počty příchozích vězí, ale s jistotou neví. „Mám nějaké informace, že někteří uprchlíci se k nám přesouvají z Německa a Polska, nic bližšího k tomu ale nevíme. Dalším důvodem může být také to, že se obávají zimy kvůli nedostatku energií,“ popsal mluvčí Charity.

Bezohlední řidiči si postavili auta na vjezdové komunikace do lesa.
Bezohlední řidiči blokovali cesty do lesů, houbaři parkovali za zákazem vjezdu

Šimek doplnil, že Ukrajinci od Charity obdrží stravenky a poukázky na drogerii. „Čerstvě příchozí mohou dostat také základní ošacení nebo potřeby do domácnosti. Uprchlíci, kteří jsou zde delší dobu, toto mohou obdržet také, ale za minimální manipulační poplatek,“ poznamenal. Dodal, že Diecézní charita stále žádá veřejnost o pomoc při zásobování humanitárního skladu trvanlivými potravinami a hygienickými potřebami. „Docházejí hlavně ty, které jsou určené pro děti, tedy plenky, vlhčené ubrousky či krémy proti opruzeninám, z potravin pak přesnídávky, kaše či sunar,“ vyjmenoval. Lidé mohou ale také přispět na transparentní účet. Bližší informace naleznou na webových stránkách Diecézní charity Plzeň.

Charita rovněž v Cukrovarské ulici zřídila Poradnu pro cizince, která je schopna uprchlíkům zajistit tlumočení či doprovody na úřady. V Komunitním centru v sadech 5. května se pořádají mj. semináře s praktickými tématy nebo kurzy češtiny, o které je dle Petra Šimka velký zájem.