Roztomilého pejska jménem Šídlo si z plzeňského psího útulku odvedl muž z Klatov. Užil si ho ale jen pár hodin. Hned druhý den se rozhodl zvířete zbavit a uvázal ho u útulku v Klatovech, navíc tak, že se pejsek mohl uškrtit. To je jeden z nejkřiklavějších způsobů, jak se lidé zbavují čtyřnohých mazlíčků. Situace je podle vedoucí klatovského útulku pro zatoulané a opuštěné psy Miloslavy Šeflové alarmující.

„Minulý týden, během jediného dne, jsem měla sedm telefonátů od lidí, kteří se chtěli zbavit svého psa. A důvody? Různé. Stěhování na ubytovnu, stěhování z ubytovny, alergie po dvou letech, agresivita psa. A ten nejsmutnější? Pořídili jsme si štěně a toho starého už nechceme. Byla i nabídka, kdy mi paní nabízela, že by mi do útulku prodala psa za 500 korun. Má cenu to komentovat? Ne, už na to není síla," posteskla si Šeflová.

Přiznala, že se v útulku děsí toho, že si zase někteří lidé pořídili v létě štěňátko na hraní a po prázdninách zjistí, že se o něj nechtějí nebo nemohou starat. „Sama dobře vím, jaká je péče o štěňata, během dvou měsíců se mi jich tady sešlo sedm! Tři štěňata musela být uměle odchována a o tom, jaká je s tím práce, netřeba hovořit. Našla se i březí fenka a za týden jsme se rozrostli o čtyři mrňouse," dodala Šeflová.

Ta už při práci s pejsky, jimž zasvětila život, zažila mnohé, ale přesto ji před pár dny šokoval jeden případ. Z útulku měla vydat psa na adopci a protože rodina dříve nemohla, domluvili se, že se sejdou v podvečer. „Když jsem k útulku přijela, čekalo mě tam nemilé překvapení, přivázaný pes. Ovšem způsob přivázání mě opravdu šokoval! Pes měl vodítko dvakrát omotané kolem krku. Vzhledem k tomu, že právě začínala bouřka, nechci ani domyslet, co by se asi stalo, kdybych nepřijela," řekla Šeflová a dodala, že další překvapení následovalo, když ve schránce nalezla očkovací průkaz a předávací protokol. Pes byl totiž předcházejícího dne odpoledne adoptován v jiném útulku. Z dokladů vyplynulo, že pes byl v Plzni vydán muži, který má trvalé bydliště na klatovské radnici a podle zjištění Deníku jde dokonce o bezdomovce. Přesto si zvíře bez problémů odvedl.

„Je to zcela výjimečný případ, jsme z toho, co se stalo, překvapeni," řekl Deníku ředitel plzeňského útulku pro zvířata v nouzi Martin Kuna. „My děláme s každým zájemcem pohovor, kdy zjišťujeme, zda má vhodné podmínky, jaké má zkušenosti. Já tyto pohovory nedělám, ale dám ruku do ohně za to, že pán vypadal naprosto normálně. Kdyby vypadal podezřele, tak bychom mu psa nevydali. A nemohli jsme tušit, že jde o adresu klatovské radnice. Víte, ono je to těžké, na druhé straně někdy slyšíme, že s vydáváním psů děláme, jak se říká, zbytečné štráfy. Já jsem ale přesvědčen, že jsme v průměru. Vždy se řídíme zájmy zvířete," prohlásil Kuna, podle něhož je otázkou, zda by mohl být muž, který se adoptovaného psa po jediném dnu zbavil, potrestán. Existuje totiž právní výklad, že když člověk nechá psa u útulku, kde je předpoklad, že se o něj postarají, nedopustil se porušení zákona. „Nešlo by o tzv. opuštění zvířete. Jiné by to bylo, kdyby ho nechal například přivázaného v lese," uzavřel Kuna.

S jeho názorem ale Šeflová nesouhlasí. „Kdo opustí psa za účelem zbavit se ho, se dopouští týrání, a je jedno, kde ho uvázal," je přesvědčena vedoucí klatovského útulku.