Bezdomovci z Klatov mají nové oblíbené místo, kam se v zimních dnech chodí ohřát a vyspat. Je jím Klatovská nemocnice. Lidé bez střechy nad hlavou si tam oblíbili nový monoblok.

Velitel klatovských městských policistů František Kacerovský Deníku potvrdil, že v posledních dnech museli strážníci do nemocnice vyjíždět takřka denně. „Například v sobotu nám oznámila ostraha nemocnice, že mají v budově bezdomovce, kteří nechtějí místo pustit. Naše hlídka nalezla po příjezdu na místo dva muže, kteří spali před výtahem v šestém patře. Po probuzení byli oba bezdomovci z místa vykázáni a hlídka jim oznámila, že věc bude předána k dalšímu projednání přestupkové komisi městského úřadu, protože jde v jejich případě o opakovaný přestupek," řekl Kacerovský. Dodal, že bezdomovci už mají v nemocnici vytipovaná místa, kde se snaží přespávat.

Z pohybu nevábně vypadajících mužů, kteří navíc často bývají „pod vlivem", po nemocnici, nemají radost její zaměstnanci ani pacienti. Zabránit vstupu pochybných individuí je ale velmi složité. „Nemocnice je veřejná budova jako třeba nádraží, úřady a jiné a ty podobně jako asi v každém městě vyhledávají v zimním období lidé bez domova. V Klatovské nemocnici se ale dostanou pouze do společných prostor, jako jsou zejména chodby a některé čekárny, které jsou ale z velké části monitorovány kamerami a kde se v určité frekvenci v nočních hodinách pohybuje i personál nebo případně pacienti pohotovostí. Jsou proto zpravidla brzy odhaleni," řekl Deníku mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška. Dodal, že na konci minulého týdne se pokusili bezdomovci vyspat na schodišti ve vyšších patrech. To není až tak obvyklé, proto byla přivolána i policie. „Předpokládáme, že tyto pokusy souvisely s velkými mrazy. Nemyslíme si, že by se opakovaly, když už tolik nemrzne. V každém případě zvažujeme možnost instalovat kamery i na další místa," prozradil mluvčí nemocnice.
K tomu, jaké má nemocnice v boji s nezvanými hosty možnosti, se nechtěl vyjadřovat, aby se zdravotnické zařízení nepřipravilo o možné trumfy. Ujistil ale, že není třeba mít obavy o bezpečnost pacientů či personálu. „Na lůžková oddělení, nebo do zázemí nemocnice se nezvaní návštěvníci nedostanou, neboť tyto prostory jsou zvenku uzavřené. Museli by tam vniknou násilím, k čemuž zatím došlo pouze jednou. To ale nešlo o budovu se zdravotnickým provozem," uvedl Kokoška.

Spali i na radnici

Bezdomovci v Klatovech ale nevyhledávají jen nemocnici. Před několika dny museli kvůli nim strážníci zasahovat dokonce i v budově radnice na rohu náměstí (bývalé menze). Dva muži si tam totiž ustlali na toaletě v přízemí. „Oznámil nám to zaměstnanec radnice, který si všiml, že z WC koukají nohy. Jednoho z mužů jsme z místa vykázali a druhého jsme předali kolegům z Policie ČR, neboť šlo o tzv. zájmovou osobu," uvedl Kacerovský.

Strážníci byli přivoláni i do domu v klatovské Plzeňské ulici. „Ve sklepě tam přespával bezdomovec. Šlo o muže z Plzně, ročník 1977, který měl v Klatovech zákaz pobytu, ale ten mu již skončil, a tak nocuje na různých místech," dodal zástupce velitele klatovské městské policie Luboš Hošek.