Až na Zanzibaru nyní znají základní školu v Bezděkově. Žáci bezděkovské školy připravili totiž se svými pedagogy pro své vrstevníky ve vesnici Uroa na ostrově Zanzibar, který je součástí afrického státu Tanzánie, prezentaci školy v klasické i elektronické podobě zaměřenou na informace o výuce, využití zájmových kroužků, školní akce a vybavení budovy.

Prezentaci společně s darovanými psacími potřebami a finanční hotovostí předal v rámci soukromé dovolené řediteli africké školy starosta Bezděkova Josef Červený. „Díky informacím o velice skromném vybavení školy na cestovatelském portálu přivezli podobné dárky i další turisté, a tak školu navštívila mezinárodní skupina, kterou tvořili čeští turisté a skupina zdravotních sester ze Slovenska. Průvodcem nám byl místní částečně česky hovořící průvodce, který jako přezdívku používá jméno Amos podle Jana Amose Komenského," uvedl Červený.

Z návštěvy zanzibarské školy byla pořízena fotodokumentace a videonahrávka, při jejímž promítání se budou moci žáci bezděkovské školy seznámit se školou v africké vesnici. „Snad si budou více vážit možností vzdělání a vybavení, které ve své škole využívají," podotkl bezděkovský starosta.

David Kojan