Pro psa, který byl v remízku důkladně přivázaný, jela klatovská městská policie spolu s vedoucí Útulku pro zatoulané a opuštěné psy v Klatovech Miloslavou Šeflovou. „Pes byl přivázaný skutečně důkladně. Kolem krku měl obojek, který byl ještě omotán vodítkem. Podle mého si ten, kdo jej takto zanechal, dal velmi záležet na tom, aby se pes nemohl vysvobodit. Pes u sebe neměl ani žrádlo, ani vodu. V teplotách, které panují, a na tak osamoceném místě, to je v podstatě rozsudek smrti," konstatovala Šeflová.

Pes je nyní v péči klatovského útulku. O tom, že byl vyčerpaný, svědčí to, že poté, co se v útulku napil, několik hodin spal. Majitel psa je zatím neznámý, ale útulek podniká veškeré kroky k tomu, aby byl nalezen. Pokud psa někdo pozná a identifikuje majitele, bude pravděpodobně podáno trestní oznámení. „Budu postupovat nekompromisně. Na začátku tohoto týdne jsem měla radost z toho, že se nám daří vydávat psy k adopci. Vydali jsme dokonce fenky, které do útulku přišly společně. Jejich nová rodina nechtěla připustit, aby se fenky rozdělily. Nález psa v takovém stavu je doslova studená sprcha. Pokud najdeme majitele, podáme trestní oznámení," konstatovala Šeflová.

Tomu, kdo psa přivázal, hrozí trest. „Kdo se týrání zvířat dopustí na veřejně přístupném místě, může být potrestán až dvěma roky vězení," uvedl právník Jiří Nejdl.

V Klatovech a bezprostředním okolí nejde přitom ani zdaleka o jediný případ, kdy byl pes podobným způsobem opuštěn. V lednu Deník informoval o štěňatech, která bezcitný člověk zanechal nedaleko nemocnice. V poslední době se našly fenky ve špatném stavu na skládce ve Štěpánovicích, jiný zbědovaný pes byl nalezen ve Spáleném lese.

„Na tom všem je pozitivní jediná věc. V Klatovech a v jejich okolí je stále dost lidí, kteří nejsou lhostejní a k nalezeným psům volají strážníky. Případně volají přímo do útulku," dodala Šeflová.

Poznali jste psa na snímcích? Dejte vědět na telefonní číslo vedoucí útulku 608 170 818. Ozvat se můžete i do redakce Deníku na telefon 602669352