Návštěvníci lyžařských areálů si tak přijdou na své a dočkali se konečně i běžkaři. Děti si díky sněhové nadílce mohou užít na lyžích pololetní i jarní prázdniny, které příští týden startují.

Na první turnusy jarních prázdnin je největší areál Železnorudska Ski&Bike Špičák nachystán. Na sjezdovkách leží minimálně 45centimetrová upravená vrstva sněhu a leckde je ho už i přes metr „Od pátku 3.února se lyžuje už na celé jedničce Turistické, 1805 metrů, a trojce Slalomové, 1405 metrů. Na dvojce U Zalomeného nám chybí už jen horní úsek s nejstrmější částí, ale ten se dá objet. Na Spodní Šanci v sobotu nabídneme už i měřený slalom, který si užívají hlavně děti,“ řekl ředitel areálu Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Ski&Bike Špičák 2. února 2023
VIDEO: Na šumavském Špičáku připadl před prázdninami čerstvý prašan

V provozu je i zhruba 200metrový úsek s vlekem od hlavního parkoviště, sjezdovky s vleky pod hotelem Sirotek a dětské hřiště s pohyblivým kobercem před chatou Hanička. Večerní lyžování se koná každou středu, pátek a sobotu od 18.30 hodin na Spodní Šanci.

Areálová parkoviště jsou i přes pravidelnou sněhovou nadílku uklizená. „Vzhledem k očekávané vyšší návštěvnosti během pololetních a začínajících jarních prázdnin chceme lidem doporučit, aby zbytečně nestáli fronty u kas na skipasy. Přes e-shop na našem webu je pořídí z domova a o pět procent levněji,“ poradil Kasík.

Připravené sjezdovky nabízejí i další areály na Železnorudsku, zajezdit si je možné na Weissově louce, Alpalouce, Samotách, Belvederu, Nad nádražím a Goldhofu. Z důvodu nepříznivého počasí není v provozu lanovka na Pancíř. Sněhových radovánek si mohou zájemci užívat také v Kašperských Horách a v Nýrsku.

Vážná dopravní nehoda se ve čtvrtek odpoledne stala na Klatovsku na silnici mezi Horákovem a Březím u Čachrova.
Pět lidí se zranilo při dopravní nehodě u Čachrova, jeden člověk těžce

Díky sněhové nadílce se dočkali i běžkaři, pro něž jsou připraveny stopy na Železnorudsku. „Ve středu byla upravena celá jižní část našeho katastru, to je Polomský okruh, okruh Pošťák, přístupy na Starou a Novou Hůrku, Debrník a Grádl. Po nočním a ranním sněžení jsou tratě zpevněné, ale s vrstvou nového sněhu. Dnes upravíme zbytek Grádelského okruhu, obnovíme stopu na okruhu Pošťák a založíme letos poprvé trať přes Můstecký okruh. Vzhledem ke stálému sněžení nelze očekávat čerstvou stopu, proto by měli lidé počítat spíše s lyžařskou turistikou klasickým způsobem než sportovním během,“ uvedla 2. února Ivana Vybíralová z informačního centra v Železné Rudě s tím, že tam stále chumelí a užívají si tak pravou zimu.

Na víkend budou upraveny všechny trasy i na Modravě, v Prášilech i Horské Kvildě.