Klatovsko se potýká s nedostatkem číšníků a kuchařů.
Přijmeme kuchaře a číšníka. To je nečastější požadavek snad ve většině restaurací, heren, barů, pizzerií a dalších stravovacích zařízení na Klatovsku. O dříve populární a dobře placené povolání dnes nikdo nestojí. Přitom restaurací, hospod a dalších podniků přibývá.
„Je to způsobeno tím, že dnešní mládež nechce pracovat o víkendech, nechce dělat přes čas a za svoji práci požaduje nehorázné odměny. Jsou prostě líní. Od října loňského roku sháním personál do svého podniku v Červeném Poříčí. Po půl roce jsem nikoho nesehnala, a to si myslím že nabízím dobré finanční ohodnocení,“ zlobí se Vlasta Podroužková.
Podobná situace je i v řadě podniků přímo v Klatovech. Jedním z nich je například restaurace Poprda, hotel Beránek a další podniky v centru Klatov.
„Mnohde vám nabízejí deset procent z tržby. Nikdo z nich si ale neuvědomuje, že lidí v restauracích ubývá. Přes týden vás drží obědy, z alkoholu a piva žádnou tržbu neuděláte,“ říká jeden z bývalých číšníků Petr, který nechce být jmenován. Říká také, že většina restauratérů dává zaměstnancům podle smlouvy minimální mzdu, zbytek peněz pak dostává personál přímo na ruku. Jinde si třeba musí zaměstnanec sám platit zdravotní a sociální pojištění. Provozovatelé se ohrazují také proto, že mají další příjem ze zpropitného, to však v poslední době je minimální. Lidé šetří a „dyško“ se objevuje výjimečně. To jsou prý důvody, proč dnešní mladí nechtějí pracovat v těchto oborech. Chybí jim stabilní zázemí a finanční jistota.
„Každoročně vychází v Klatovech, Horažďovicích i Sušici desítky vyučených kuchařů i číšníků. Jen v Horažďovicích jich je v každém oboru kolem dvaceti. Nejsou problémy s obsazeností těchto tříd. Mladí lidé mají chuť se těmto oborům věnovat a vyučit se v nich. To, že pak restaurace nemohou sehnat zaměstnance, je dle mého názoru dáno platovými podmínkami. Být kuchařem a nebo číšníkem je velmi náročné, také prostředí, ve kterém se pohybují, není nic dobrého, a tak je jasné, že za osm – deset tisíc korun měsíčně budou jen stěží hledat restauratéři kvalifikované síly. Proto nabírají každého, kdo jim přijde pod ruku, a služby v pohostinství pak rapidně klesají,“ říká ředitel Střední školy Horažďovice Jaroslav Karhan.
www.klatovsky.denik.cz