„Myslím, že v úplném začátku po zavedení zákazu kouření by problém s malým počtem hostů byl. Věřím, že časem by se lidé vrátili,“ domnívá se Josef Bernard, provozovatel restaurace Střelnice v Klatovech. Už více než rok zde praktikují rozdělení místnosti na část kuřáckou a nekuřáckou. „Přes týden to stačí, ale v pátek a v sobotu hlavně v pozdějších hodinách se kouří téměř u každého stolu,“ dodává Bernard. I přesto, že většinu návštěvníků Střelnice tvoří právě kuřáci, její provozovatel by zákaz kouření přivítal. „Kuřáci by do restaurací dál chodili. Stačí třeba zřídit kuřácký klub a problém je vyřešen,“ dodal Bernard.

Naopak restauraci bez kouření si nedokáže představit Jitka Nová, vedoucí restaurace Santa Fe v Plánici. „Máme tady zřízenou zvláštní místnost pro nekuřáky. Přesto víc hostů vyhledává kuřácké prostory,“ říká Nová. „Kouření k restauracím patří,“ dodává podnikatelka. Mladá maminka z Klatov Miroslava Šlechtová si myslí, že v restauracích by kouření měli zakázat. „Zvláště teď, když jsem těhotná, mi cigaretový dým vadí,“ vysvětluje. „Pokud by se mělo v těchto zařízeních dál kouřit, pak ať jsou odděleny místa pro nekuřáky,“ dodala Šlechtová.

Návrhem zákazu kouření se budou zabývat zákonodárci. „Nejsem pro úplný zákaz. Majitel restaurace by měl mít možnost vybrat si, v jakém režimu bude svůj podnik provozovat. Na vesnici, kam jsou zvyklí chodit štamgasti do hospody na pivo a cigaretu, asi těžko bude najednou zřizovat nekuřáckou restauraci,“ říká poslanec Parlamentu ČR z Klatovska Karel Šidlo (KSČM).