Polévka se vařila v kotlích, na nedočkavé lidi čekaly bedny plné tlačenek a jitrnic a pochopitelně nechyběl ani ovar. Tak vypadal v sobotu v Chlistově devátý ročník tradiční zabijačky, na kterou letos přijelo mnohem víc lidí než v předchozích letech.
„V hospodě jsme vše připravovali už s týdenním předstihem. Museli jsme přichystat kotle, řeznické pulty, nádobí a spoustu dalších věcí,“ řekl jeden z organizátorů Miroslav Javorský.
Na rozdíl od jiných vepřových hodů Chlistovští prase nezabíjeli, ale přivezli do hospody už naporcované maso. „Dnes už se klasická porážka na vsi moc nedělá,“ vysvětlil jeden z návštěvníků tamní hospody Jindřich Fiala, který si pochutnával na ovaru s křenem.
Lidé se mohli do tlačenky, jitrnic, ovaru a dalších dobrot pustit už přímo v hospodě nebo si mohli vše nakoupit domů. To někteří úderem poledne, kdy se otevřelo výdejní okno, vzdali, protože fronta lidí dávala jasně najevo, že kdo si stoupne na konec, jen tak se na řadu nedostane.
„Takový blázinec tady ještě nebyl. Jestli to tak vydrží pár hodin, nebudeme mít co prodávat,“ pousmál se Michal Javorský.
Na vepřové hody však nepřišli jen místní obyvatelé a chalupáři, ale přijela i řada Mochtínských a několik lidí z Klatov. „Byli jsme tady už vloni a rozhodně si dám raději polévku a ovar přimo z kastrolu než si vše koupit ve městě u řezníka a pak to doma ohřávat,“ podotkla Jana Soukupová z Klatov.
„Jitrnice si tady ze začátku moc lidí nedalo. Všichni chtěli hlavně ovar, polévku a guláš. Tlačenky si většinou lidé kupovali domů,“ řekl Václav Harant, který první hodinu vepřových hodů strávil především porcováním ovaru.