VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Malovaná Vejce snězte co nejdříve

ČR - Jednou z nedílných součástí Velikonoc je zvyk darovat vejce, ať již čerstvá či vařená a malovaná. A právě na vejce jsme se zeptali mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna.

5.4.2007
SDÍLEJ:

Jak se označují čerstvá vejce ?
Kromě běžně používaného označování jakostních tříd vajec EXTRA A, A a B se používá čísel. Ta mohou být zajímavá pro zákazníka tím, že první znamená, z jakého chovu vejce pochází. Takže, je-li první jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka značí nosnice z halového chovu, trojka z klecového a je-li první nula, tak jde o slepice z chovu ekologického. Další čísla na vejcích pak udávají registrační kód státu a poslední čtyřčíslí je registrační číslo hospodářství.
Jakou mají vejce trvanlivost?
Vejce třídy A nebo mytá vejce mají minimální dobu trvanlivosti nejvíce 28 dní po snášce. Na obalech mytých vajec musí být pro spotřebitele tato skutečnost vyznačena. Vejce extra A mají minimální trvanlivost 7 dní a jsou označena páskou nebo štítkem (označené slovem „extra“), pásek nebo štítek se musí nejpozději sedmý den po zabalení odstranit a zničit. Vejce třídy B jsou vejce tzv. výrobní, nesplňující požadavky pro vejce třídy A, se kterými se v obchodě není možné setkat. Používají se například na výrobu melanže nebo ve farmaceutickém průmyslu.
Jakým způsobem by se měla vejce uchovávat?
Všechna čerstvá vejce se musejí uchovávat v teplotách pod 18 °C a nad 5 °C.
Jaké platí podmínky pro vejce prodávaná na tržišti?
Vejce prodávaná v tržnici, na tržišti nebo do místní maloobchodní prodejny musí být též označena stanoveným způsobem. Za místní maloobchodní prodejnu se v této souvislosti považuje maloobchodní prodejna v obci, v níž prodejna sídlí, zpravidla nejblíže hospodářství chovatele.
Jakou má minimální trvanlivost vařené (i obarvené) vejce?
Vzhledem k tomu, že vařená a barvená vejce jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec, stanovuje jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování v souladu s § 6 zákona o potravinách sám výrobce, který garantuje i jejich jakost a zdravotní nezávadnost po celou dobu minimální trvanlivosti.
Zhruba lze říci, že je-li vejce dostatečně provařeno a je skladováno při 5 až 10 °C, je bez problémů použitelné deset dní. Je třeba si uvědomit, že vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu minimální trvanlivosti. Pozor tedy například na pokojovou teplotu! Pak lze doporučit sníst vejce opravdu, co nejdříve!

Nahravá se anketa
5.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 73 Kč

Pomocníci v kuchyni POMOCNÁ SÍLA V KUCHYNI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 73.2 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÁ SÍLA V KUCHYNI, Možnost zkráceného nebo plného úvazku,, ŘP sk. B výhodou, Kontakt: p. Hlavsová, tel.: 602 184 828. Pracoviště: Lukáš blahuta - provozovna, Strakonická, č.p. 371, 341 01 Horažďovice. Informace: Hlavsová, +420 602 184 828.

Administrativa - Administrativa Recepční 20 000 Kč

Recepční (kromě recepčních v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních) RECEPČNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Kontakt: Recepce 376 377 411 (p. Kvapil). Pracoviště: Paradise casino admiral,a.s. - železná ruda, Klatovská, č.p. 140, 340 04 Železná Ruda. Informace: Recepce, +420 376 377 411.

Gastronomie - Číšník/servírka 18.000 - 20.000 Kč 19 000 Kč

Do rodinného podniku na Šumavě hledáme číšníka/servírku

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 000 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Číšník/Servírka, Mzda 15 000 - 20 000,- Kč hrubého + bonusy a benefity, směnný provoz, Kontakt: Staněk Roman, tel.: 777 337 308, e-mail: stanek.roman@seznam.cz. Pracoviště: Roman staněk - hotel prácheň, Strakonická, č.p. 152, 341 01 Horažďovice. Informace: Roman Staněk, +420 777 337 308.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Náraz do stromu u Lovčic.

Osmdesátiletá seniorka narazila se Škodou Roomster do stromu

Následky přívalového deště v Klatovech.
11

FOTO: Auta se topila v lagunách

Na poli u Chudenína se převrátil traktor, řidič zemřel

Chudenín – Tragédie se stala v úterý před polednem nedaleko Chudenína. Zahynul tam traktorista.

Záchranáři na Hracholuskách pracují 24 hodin denně

Plzeňsko - Nejkrizovější bývají víkendy, kdy je na oblíbené vodní ploše více lidí.

Zahrádku měl plnou konopí

Švihovsko – Policisté dopadli dalšího „zahradníka“, který se místo na mrkev či muškáty zaměřil na pěstování konopí.

Tři šelmy na útěku a zbytečná smrt pod koly expresu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT