Koronavirem se v Číně doposud nakazilo asi 620 lidí, 18 jich zemřelo. Všechny případy úmrtí jsou hlášeny z provincie Chu-pej, jejíž hlavní město Wu-chan, které je v Číně páté největší, je ode dneška uzavřené. Nefunguje v něm veřejná doprava ani spojení do dalších částí země. Místní úřady požádaly obyvatele, aby nikam nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. Podobná opatření přijalo i několik dalších měst.

„Jednoduše nejezděte do Wu-chanu. Pokud tam již jste, neopouštějte město,“ vzkázal občanům předseda čínské zdravotnické komise Li Bin. Podle rozhodnutí čínských úřadů nesmí z ani do Wu-chanu jezdit vlaky, autobusy a trajekty, zrušeny jsou i veškeré odlety a provoz metra.

Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová se 23. ledna 2020 v Praze vyjádřila k situaci kolem nového koronaviru, který se objevil v Číně
Pravděpodobnost přenosu koronaviru do Evropy neznáme, uvedla hlavní hygienička

Na svátky kolem lunárního Nového roku se přitom obvykle na cesty za příbuznými po celé Číně, ale i do zahraničí, vydávají stamiliony lidí. Státní železniční společnost dnes uvedla, že od pátku bude lidem vracet v plné výši peníze za nevyužité jízdenky.

Spoje s Wu-chanem až do konce února zrušily taky tchajwanské aerolinky, lístky přestal prodávat i hongkongský provozovatel rychlovlaků. Na vlaková nádraží a letiště byla současně nainstalována zařízení na měření tělesné teploty. Informoval o tom zpravodajský server BBC. 

Jídlo mizí a zdražuje

Kvůli izolaci města se obyvatelé začínají obávat nedostatku potravin. Z obchodů mizí maso, zelenina i instantní nudle a ceny jídla rychle rostou. „Každý je na nákupech,“ napsal k fotografii zachycující dlouhé fronty v obchodě jeden z uživatelů sociální sítě Weibo. "Připadá mi to, jakoby nastal konec světa," cituje BBC dalšího obyvatele Wu-chanu.

České ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že lidem nedoporučuje cesty do 11milionového města Wu-chan. Důvodem jsou opatření místních úřadů kvůli narůstajícímu počtu nakažených. "V místě byla uzavřena letiště a hromadná doprava," upozornilo.

Dezinfekce prostor železničního nádraží v čínském Wu-chanu na snímku z 22. ledna 2020
Obětí koronaviru je v Číně sedmnáct. Úřady chtějí Wu-chan odříznout od světa

V celé Číně by podle něj měli lidé dbát zvýšené opatrnosti, nezdržovat se v místech s velkou koncentrací osob, nenavštěvovat tržnice a používat preventivně ústní roušky. Ve Wu-chanu jsou podle ministra Petříčka dva čeští studenti. "Jsou v pořádku a jsme s nimi v kontaktu," uvedl na twitteru.

Počet obětí nákazy novým koronavirem v Číně už stoupl na nejméně 18 osob, počet infikovaných dosáhl 620. Za ohnisko nákazy je považováno právě město Wu-chan, všechna úmrtí jsou ostatně hlášena právě z čínské centrální provincie, v níž leží. Koronavir se ale mezitím rozšířil nejméně do 14 čínských provincí a také do zvláštních správních oblastí Hongkong a Macao.

Mimo Čínu už byly první případy zaznamenány v Thajsku, USA, Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu, podezřelý případ hlásí Mexiko.

Zrušení oslav lunárního Nového roku 

Kvůli šíření doposud málo prozkoumaného viru byly zrušeny slavnostní akce plánované k lunárnímu Novému roku. Tento nejvýznamnější čínský svátek letos připadá na 25. ledna.

Milan Trojánek z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Nemocnice Na Bulovce ČTK řekl, že průběh onemocnění koronavirem zachyceným v Číně je nejspíš podobný jako u virů stejné čeledi SARS nebo MERS a pravděpodobně se přenáší ze zvířat.

Čína bojuje s novým smrtícím virem vyvolávajícím pneumonii
Smrtící virus z Číny má na kontě šest obětí. Objevil se i v USA

V rizikových oblastech by se podle Trojánka měli cestovatelé vyhýbat kontaktu s nemocnými či uhynulými zvířaty a dbát na řádnou tepelnou úpravu potravin, zejména masa a vajec. Je vhodné vyhýbat se v postižených oblastech kontaktu s osobami, které jeví známky respirační infekce, a dbát na pravidelné mytí rukou.

Proč Čína a Wu-chan? Lidé tam si nevěří, říká ekonom

Proč se nákaza koronavirem šíří právě z čínského města Wu-chan, které je technologickým hubem vnitrozemské Číny a sídlem jedné z neprestižnějších tamních technických univerzit? Podle hlavního ekonoma českých investičních fondů Czech Fund Lukáše Kovandy má na tuto skutečnost svůj vliv to, že hygiena ve městě ani zdaleka nedrží krok s rostoucími výdaji na vědu a výzkum.

"Hlavní wu-chanské železniční nádraží je zhruba kilometr od rybího tržiště, odkud se koronavirus začal šířit. Když si loni v červnu wu-chanští stěžovali na nedobrou hygienu právě na zmíněném tržišti, nedostalo se jim od potentátů ve vedení města odpovědi. Prioritu mají v době vládních daňových škrtů granty technikům, vývojářům či inženýrům, kteří spíše naplní cíle celočínské strategie ´Made in China 2025´ než vypulírovaná tržiště pod otevřeným nebem," uvádí Kovanda.

Rozdělení společnosti

Zásadním problémem však je podle něj zejména mnohaleté rozdělení čínské společnosti, které zpečetila i desetiletí komunismu. "Společnost se dělí na straníky, a nestraníky, na představitele státu a státní moci, a na řadové občany, patrný je přebujelý regionalismus. Tyto společenské příkopy umocňují nerovnost a konzervují vysokou míru nedůvěry mezi lidmi," komentuje Kovanda.

V potravinářství se tato nedůvěra projevuje podle něj tím, že rozdrobení dodavatelé, ať už jde o rybáře či drobné zemědělce, často preferují obcházení norem a pravidel, včetně těch hygienických, a zákazníci se zařizují podle toho.

Záchranáři na místě střelby v americkém Seattlu
Střelba v Seattlu si vyžádala jednoho mrtvého. Pachatelé jsou na útěku

"Čínský zákazník preferuje tržiště před hygieničtějším supermarketem, protože na tržišti mu vybranou budoucí pochoutku zabijí přímo před očima – ať jde o slepici, rybu či třeba hada. Při nízké důvěře ve společnosti je právě toto ten nejprověřenější způsob, jak nekoupit závadné maso. Dokonce i čínské super- a hypermarkety amerického řetězce Wal-Mart před lety umožňovaly zabíjení přímo před očima zákazníka – s touto praxí skončily teprve v roce 2003," popisuje Kovanda.

V tržnicích však praxe zůstává. A s ní i hygienická rizika. "Úřady je ale podceňují, neboť mají jiné priority. K tomu připočítejme růst čínských středních vrstev a mobility tamního obyvatelstva a začíná být zřejmé, proč je Čína vlastně permanentně možným ohniskem globálních pandemií, ať už těch, jež ničí zemědělské chovy či, v horším případě, těch, které zabíjejí člověka," uzavírá ekonom.