Ani tento mimořádně špatný stav však nezabránil ministru práce a sociálních věcí Milanu Krajniakovi z druhé nejsilnější koaliční strany Sme rodina, aby nevznesl vážně míněný požadavek na otevření kostelů na mše s účastí věřících. Jako argument použil příklad z roku 1710, kdy Trnavu, které se kvůli koncentraci duchovních říká „slovenský Vatikán“, zasáhl mor.

„Zoufalí občané se rozhodli ve společné modlitbě prosit o pomoc Pannu Marii. A stal se zázrak. Od toho momentu mor skončil. Od toho momentu už v Trnavě nikdo na mor nezemřel,“ napsal ministr na Facebooku.

Rakouské horské středisko Ischgl se smutně proslavilo v celé Evropě jako místo, odkud se virus rozšířil bleskově po celém kontinentu. V půlce března 2020 byla vyhlášena karanténa.
U sousedů v Rakousku: Hotel Europa, kde se objevil první covid, už zkrachoval

A vyzval k tomu, aby se proto i nyní kostely otevřely pro církevní obřady s účastí věřících. „Ztratit tím v současné situaci asi nemůžete nic. Ale modlitbou a liturgií nás věřících můžeme získat všichni. Pomoc a naději, kterou teď potřebujeme všichni,“ uvedl Krajniak. S tím, že by se věřící obraceli k Bohu o pomoc, aby zbavil Slovensko covidu. V rozhovoru pro televizi Markíza pak Krajniak také tvrdil, že zná konkrétní případy lidí, kteří covidem onemocněli a jejichž stav se po modlitbě skutečně zlepšil.

Krajniakův požadavek, přestože byl vznesen v době, kdy počet nakažených na Slovensku rychle vzrůstá, získal podporu některých dalších vládních politiků, jako například Anny Záborské, mluvčí vlivného katolického křídla strany Obyčejných lidí premiéra Igora Matoviče.

Kontrola aut na přechodu Petrovice/Bahratal
Německo prodlouží restrikce v cestování z ČR. Mají platit do 17. března

Požadavek také podpořili katoličtí biskupové. „Věřící mají pocit, že je jejich církev v těžké době opustila,“ uvedli ve svém stanovisku.

Neústupný Matovič

Premiér Matovič, který v minulosti vyšel během epidemie církvi vstříc, byl však nyní neústupný. „Bylo by to mimořádné epidemiologické riziko,“ odmítl otevření kostelů šéf vlády. Slovensko v těchto dnech v opatřeních proti covidu dále přitvrzuje.