Bývalý prezident v minulosti opakovaně kritizoval vládní opatření, které označuje za diktát, a veřejně prohlašoval, že roušku nenosí. Nejinak se zachoval i v úterý, kdy na Národní třídu dorazil s rouškou pod bradou.

"Mám ji tak napůl," uvedl Klaus a dodal: "Není skoro možné, abychom bez diskuzi přijímali veškeré chaotické vládní příkazy a zákazy." Klaus zároveň znovu zpochybnil účinnost roušek, které považuje spíše za symbol.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) 17. listopadu 2020 na Národní třídě v Praze pokládá květinu k pamětní desce při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii
Česko si připomíná 17. listopad. Politici na Národní třídě hovořili o svobodě

Na Národní třídě také označil 31 let uplynulých od Sametové revoluce, zejména pak jejich první část, za "ideální období". Současná fáze je ale podle něj smutná. "Jsme svědky nového zastrašování a znejišťování lidí, rozmáhá se cenzura, strach a vzájemné podezírání," konstatoval Klaus s tím, že současný vývoj je "nákrokem k minulosti". 

Správní řízení 

Počínání bývalého prezidenta na Národní třídě neuniklo ani policii, která se incidentem zabývá. "Policisté na Národní třídě zadokumentovali několik osob, které neměly zakryté dýchací cesty. Mezi nimi byla i jedna veřejně známá osoba. Toto možné přestupkové jednání oznámíme správnímu orgánu," napsala policisté na svém twitteru. 

Bývalý prezident Václav Klaus
Omluva se nekoná. Roušku jsem si 28. října nevzal záměrně, tvrdí Klaus

Klaus se přitom na veřejnosti bez roušky neobjevil poprvé, když si ochranu úst a nosu nenasadil ani při připomínce 28. října před Obecním domem v Praze a mluvil bez ní s lidmi, kteří spadají do rizikové skupiny obyvatel. Omluvit se ale odmítl. 

Nyní mu ve správním řízení hrozí pokuta až do výše dvou milionů korun.