Žáci by se do škol měli vrátit podle rotačního principu, kdy se třídy po týdnu střídají při distanční výuce. Podle dřívějších vyjádření vlády by měli mít ve školách roušky a zároveň budou pravidelně testování neinvazivními antigenními testy. 

Ve stejných krajích budou také moci do mateřských škol chodit všechny děti. Školky přitom byly ve třech regionech s nejnižším počtem nakažených koronavirem - tedy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji - plně otevřeny již toto pondělí. 

Prodejna C&A.
Všechny maloobchody se otevřou 10. května. Zahrádky nejdříve o týden později

„S ohledem na vývoj epidemické situace tak vláda dnes přijala usnesení, že k 10.5. dojde k otevření škol ve zbývajících krajích," oznámil na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga (za ANO). Týká se to přitom jak druhého stupně, tak mateřských škol.

„Kdyby v nějakém okrese ta situace byla vyhodnocena jako riziková, tak hygienička daného okresu má právo přijmout opatření," dodal. 

Od 10. května bude také možný návrat zbývajících ročníků vysokých škol na praktickou a klinickou výuku. Na vysokých školách zároveň bude probíhat pilotní PCR testování. Náklady na testování jim proplatí stát. 

Na středních školách a gymnáziích už probíhá praktická výuka, k otevření té teoretické ale v nejbližších dnech podle vlády nedojde. „Teoretická výuka středoškoláků je v balíčku číslo čtyři, tzn. přibližný termín nejdříve 17. května,“ dodal Plaga.

SHR uvolní 185 tisíc kusů testů

„Státní hmotné rezervy také uvolní 185 tisíc kusů antigenních testů pro potřeby ministerstvo školství, reaguje se tím na zrušený tendr. Od 3. května bude testování ve školách v jiném režimu - pedagogický a nepedagogický se bude testovat jednou, stejně jako první stupně, druhé stupně, které se vrací, se budou testovat dvakrát týdně,” uvedl Plaga.

Dodal, že testy mají význam a poměr cena – výkon je v tomto případě bez debaty. „Záchyt 50 na 100 tisíc není rozhodně zanedbatelný, takže svůj význam mají," řekl Plaga. „Když se podíváte na jakýkoliv výzkum, který tvrdí, jaký dopad má distanční výuka na děti, tak je otázka ceny zbytečná," dodal.

Zásoby testů Státních hmotných rezerv by podle Plagy měly stačit do 17. května, po tomto datu pak bude potřeba nové dodávky vytendrovat. Nouzové řešení je pak podle Plagy proplácení testů, které si školy koupí samy. Je to však velmi krajní řešení.

Očkovací centrum v královéměstecké nemocnici.
Nových případů covidu ubývá. Lékaři proočkovali přes tři miliony dávek vakcín

Ministr se vyjádřil i ke sportování dětí. Zde bude možné doložit testy ze školy. „Tam jsme se dohodli na prohlášení rodiče, že bylo díte v posledních 72 hodin testováno. Stačí, když rodič doloží čestné prohlášení. Apeluji, aby toho rodiče nezneužívali,“ dodal.

Padl dotaz i na volnočasové aktivity. „Zítra proběhne jednání a já pevně doufám, že ta pravidla pro volnočasové aktivity schválíme jako vláda v pondělí," řekl Plaga.

Hranice rozvolňování 

Při postupném návratu žáků do škol postupuje ministerstvo nyní regionálně podle počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel, klesnout musí pod 100 za posledních sedm dní. Celostátně je teď v ČR týdenní průměr výskytu koronaviru 146 případů na sto tisíc obyvatel.

Magická stovka. Nejblíže rozvolnění jsou další tři kraje

Školy v Česku se kvůli epidemii zavřely 1. března, výuku na dálku měla většina již řadu týdnů předtím. Prezenčně byly možné individuální konzultace. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky. Žáci prvního stupně základní školy se začali střídat po týdnech v rotační výuce. Bez ní se učí školáci z malých škol do 75 dětí a žáci speciálních škol.

Od 19. dubna mají žáci druhého stupně a středních škol možnost skupinových konzultací v počtu do šesti dětí. Toto pondělí se pak obnovila praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol.