Policie bude na vybraných rizikových místech, kterých je přibližně 800, měřit rychlost aut po celou středu. "Cílem není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která sebou nedodržování rychlosti přináší a má za následek každoročně tisíce dopravních nehod a desítky zmařených lidských životů," uvedla policie.

Právě rychlost jízdy je podle policie jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. Loni se nepřiměřená rychlost sice podílela na počtu dopravních nehod "pouze" 16 procenty, zemřelo při nich ale 179 lidí. To je 43 procent lidí usmrcených při nehodách, jejichž viníky byli řidiči aut. V letošním prvním čtvrtletí zemřelo na silnicích v Česku 81 lidí, z toho 32 úmrtí způsobila nepřiměřená rychlost.

Dálnice, elektronická dálniční známka. Ilustrační foto
Zaplatili, ale nemohli jezdit. Ministerstvo odkládá zdražení dálničních známek

Loni policisté kontrolovali dodržování rychlosti při Speed marathonu v pátek 14. srpna. Více než 600 policistů bylo tehdy na 900 místech a při kontrole 5300 aut zjistili 2281 dopravních přestupků. Povolenou rychlost porušila zhruba třetina kontrolovaných řidičů, a to 1740. O stanovištích a celé akci, kterou pořádá organizace Roadpol po celé Evropě, byli řidiči předem informováni.

Pro zvětšení tabulky měřených míst v Plzeňském kraji klikněte na grafiku. Další kraje najdete v galerii:

Policejní měření rychlosti ve středu 21. dubna 2021.Policejní měření rychlosti ve středu 21. dubna 2021.Zdroj: https://www.bezpecnecesty.cz/