„Jsem ráda, že naši zemi nebudou nadále spravovat lidé, kteří celou řadu věcí, jež teď musíme řešit, zavinili. Kvůli jejich nezodpovědnému chování se nezvládl covid, do velké míry i rychlý růst cen. Kdyby to mělo pokračovat v následujících čtyřech letech, náraz do zdi by byl obrovský. I tak bude velmi těžké zatáčku vybrat a všechno ustát tak, abychom se obešli bez bolestivých kroků,“ říká šéfka TOP 09 v rozhovoru pro Deník.

Daně vyšší nebudou

Zopakovala v něm, že Fialova vláda nebude chtít zvyšovat daňovou zátěž pro občany. „Už z opozičních lavic jsme při projednávání rozpočtu na příští rok předkládali řadu návrhů na krocení dluhu, konkrétně u dotačních titulů pro agrární a potravinářské komplexy. Stát tu přece není od toho, aby dotoval linky na toustový chléb,“ řekla.

Představitelé koalice SPOLU Marian Jurečka (vlevo), Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala (uprostřed), předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda hnutí STAN Vít Rakušan vystoupili na tiskové konferenci po společném jednání.
PŘEHLEDNĚ: Rýsuje se nová vláda. Bude mít osmnáct ministrů

Na dotaz, zda počítá s rozpočtovým provizoriem, uvedla: „Zřejmě se tomu nevyhneme, protože volby se sešly s finálním schvalováním rozpočtu, s jehož podobou nová koalice nesouhlasí. Budeme dělat maximum, aby provizorium bylo co nejkratší. Pokud bude v řádu týdnů, nepůjde o žádnou katastrofu.“

Pohled do politické kuchyně

Kvůli časovému vytížení rozhovor vznikl ještě před definitivním schválením koaliční smlouvy a programu budoucí vlády. Nabízí tak zajímavý pohled do politické kuchyně vrcholných vyjednavačů. Šéfka TOP 09 v něm kupříkladu ještě připouští vznik nového vládního postu: „Ministerstvo pro digitalizaci nebude úřad s novou budovou a aparátem, bude ho řídit ministr bez portfeje, který bude mít na starost koordinaci elektronizace všech resortů a jejich propojení.“

Avšak měl by pak potřebnou sílu k prosazení svých záměrů?, ptala jsem se.

Předseda dolní parlamentní komory Radek Vondráček na snímku z 11. února 2021 v Praze
Místopředsedou sněmovny by mohl být Vondráček. Nominovalo jej ANO

„Ve chvíli, kdy bude členem vlády, tak ano. Už před volbami jsme odkazovali na Velkou Británii, kde se digitalizace díky váze příslušného ministra ve vládě povedla a je dobrým příkladem, a to už od dob konzervativního premiéra Davida Camerona,“ odpověděla Markéta Pekarová Adamová. Po celodenním úterním vyjednávání nakonec došlo v tomto bodě k posunu. Digitalizace se začlení pod ministerstvo pro místní rozvoj, které pravděpodobně povede šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Co chce předsedkyně TOP 09 dokázat v čele Poslanecké sněmovny a proč odmítá zastoupení Okamurovy SPD v jejím vedení?

Dočtete se v pátečním tištěném Deníku.