Ještě v květnu přitom hlavní hygienička Pavla Svrčinová na dotaz ČTK uvedla, že jiné důvody kromě zdravotních nejsou důvodem, aby se termín měnil. Teď ministr vyzval, aby si termín lidé měnili, pokud jim nevyhovuje. "Zavolejte na linku 1221, kde vám ho pomohou v rozmezí 8 dnů změnit. Hledáme cesty, jak očkování maximálně zpřístupnit," napsal.

Očkování proti koronaviru
Česko hlásí 57 nově nakažených. Ukončené očkování mají tři miliony lidí

O možnosti posunout si termín očkování mluvil ve svém pořadu na sociálních sítích už v neděli. Druh vakcíny, u které je to možné, ale neuvedl. Pokud bude vakcín v Česku podstatně více, vrátí se podle něho původní interval, tedy 21 dnů mezi dávkami.

Zkracování intervalu

U vakcíny firmy Moderna se už interval mezi podáním první a druhé dávky zkracoval a činí podle aktuálních informací vládního covidového portálu 25 až 35 dnů. Dříve byl prodlužován rovněž na 38 až 42 dní. Do konce března byly časové úseky mezi dávkami vakcín od těchto výrobců nižší. Do té doby se očkovalo Pfizerem po 21 dnech a Modernou po 28 dnech. U očkovací látky od společnosti AstraZeneca je interval 84 až 91 dnů.

Coworkingové centrum ImpactHub, které sídlí v Praze, oslavilo 10. narozeniny.
Lidé se vrací do sdílených kanceláří. Poptávka je jako před koronavirem

Podle dat o očkování do neděle zdravotníci podali vakcínu 4,97 milionu lidí, tedy asi 46,4 procenta obyvatel. Na druhou dávku čeká 195 milionu z nich. Celkově už bylo alespoň jednou dávkou očkováno nebo se registrovalo 51,9 procenta populace. Podle odborníků by bylo třeba, aby se virus mezi lidmi dál nešířil a nevytvářely se nové nebezpečné mutace, aby si nechalo vakcínu aplikovat alespoň 70 procent, spíš až 90 procent lidí.

Konec venkovního nošení respirátorů

Od prvního července nebude nutné mimo budovy či prostředky MHD nosit respirátory. „Rušíme povinnost nošení roušek, respektive respirátorů, venku. Povinné zůstanou pouze ve vnitřních prostorách,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.