Proti čtvrtku je nárůst vyšší asi o 300 případů. Do statistik také přibylo dalších 109 úmrtí, celkem s onemocněním covid-9 zemřelo 9450 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Skóre PES je ve čtvrtém stupni rizika, tedy mezi 61 až 75 body, od neděle. V zemi přitom dál platí třetí stupeň rizika.

Milan Hnilička.
Milan Hnilička: Kvůli covidu vyroste obézní generace bez pohybových návyků

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale v pátek na tiskové konferenci řekl, že v pondělí navrhne vládě přechod do čtvrtého stupně. Současná opatření se tak zpřísní, pravděpodobně od druhé poloviny nebo konce příštího týdne.

Výpočet skóre PES vychází mimo jiné z hodnoty reprodukčního čísla. To udává průměrný počet dalších osob, které se nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Na konci listopadu kleslo na 0,8, od té doby ale každý den mírně roste. Minulý víkend se přehouplo přes jedničku a nyní činí 1,22.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v pátek na tiskové konferenci podotkl, že pokud by reprodukční číslo narostlo na hodnoty nad 1,2, čeká nevyhnutelně eskalaci. V takovém případě by podle něj nově nakažených do konce prosince bylo asi 198 tisíc. Zatím jich laboratoře v posledním měsíci roku potvrdily asi 52 tisíc.

Od března laboratoře v ČR odhalily 575 422 nakažených. Vyléčilo se zhruba 503 tisíc z nich. Aktuálně je v zemi s potvrzenou nákazou přibližně 63 tisíc lidí, většina má lehký průběh. Hospitalizovaných bylo v pátek 4390 nakažených, o 39 méně než ve čtvrtek. Počet pacientů ve vážném stavu naopak o 13 stoupl na 563.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.
Blatný navrhne návrat do čtvrtého stupně PES. Představil doporučení na Vánoce

Laboratoře v pátek provedly 25 883 testů na koronavirus, čtvrtý den v řadě je pozitivních více než pětina z nich, v pátek to bylo 23,96 procenta.

Nejrozsáhlejší šíření nákazy bylo v poslední době zaznamenáno na Havlíčkobrodsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 519 případů covidu-19. Následuje sousední Chrudimsko se 465 případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Rizikový index PES je k dnešku nejvyšší v Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji, kde dosáhl 79 bodů. To už je nejvyšší pátý stupeň pohotovosti v protiepidemickém systému. Nejnižší je index nadále v Praze se 51 body, což odpovídá třetímu stupni.