Ovocný salát
Ingredience:
- 1 pomeranč
- 1 jablko
- 1 mandarinka
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup: Vyloupané půlměsíčky mandarinek a pomerančů nakrájejte na poloviny, jablko zbavené jádřince na malé kostičky. Vše smíchejte s citronovou šťávou a máte hotovo. Je to velmi rychlá, ale také chutná a zdravá svačinka plná antioxidantů.

Vajíčková pomazánka s tuňákem
Ingredience:
- 80 g tuňáka ve vlastní šťávě (z plechovky)
- 3 vejce
- 100 g sýra Cottage
- sůl, pepř
Postup: Vejce uvařte natvrdo a nastrouhejte na hrubém struhadle. V misce je promíchejte s Cottage sýrem a okapaným tuňákem. Osolte a podle chuti opepřete a pomazánka je hotová. Plnit jí můžete housky, bagetky, chutná i namazaná mezi dva krajíčky chleba.

Sýr Cottage s banánem
Ingredience:
- 1 banán
- 100 g sýra Cottage
Postup: Tuto svačinku přijmou vaše děti s jásotem. A vám se bude líbit, jak jednoduchá je příprava. Pouze oloupejte zralý banán a rozmělněte jej do sýra Cottage. Promíchejte a máte hotovo. Pomazánku můžete mazat na chleba nebo spolu se lžičkou přibalit v malé mističce do školní tašky.
Již ve středu 28. srpna Deník.cz ve svém speciálu Hurá do školy! rozebere inkluzivní vzdělávání v Česku.
Svačinové muffiny
Ingredience:
- 3 vejce
- 150 ml bílého jogurtu
- 50 ml slunečnicového oleje
- 1 banán
- 3 lžíce medu
- 200 g špaldové mouky
- 30 g ovesných vloček
- 1 lžíce dýňových semínek
- 1 lžíce drcených vlašských ořechů
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžíce jedlé sody
- 100 g sušených brusinek
- sůl
Postup: V míse promíchejte vločky se špaldovou moukou, přidejte kypřicí prášek, sodu, brusinky, sůl, vlašské ořechy a dýňová semínka. Vedle v menší misce rozmačkejte banán a přidejte rozšlehaná vejce, jogurt, olej a med. Vymíchejte hladkou hmotu a vlijte ji k suché směsi. Důkladným mícháním vytvořte těsto, kterým naplňte muffinové formičky téměř po okraj. Pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C, bude to trvat zhruba půl hodiny.
Namažte jim třeba na chleba
Avokádová pomazánka
Ingredience:
- 1 ks cibule malá
- 1 špetka soli
- 1 stroužek česneku
- 1 špetka mletého pepře
- 1 ks citronu
- 1 balíček Lučiny
- 1 ks avokáda
Postup: Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme, dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku, osolíme, opepříme, přidáme Lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku. Přidáme čestvou bazalku a mažeme nejlépe na celozrné pečivo.

Hummus
Ingredience:
- 1 plechovka cizrny
- sůl
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 stroužek rozmačkaného česneku
- 1 špetka mletého kmínu
- 2 lžíce sezamové pasty Tahine
Postup: Všechny ingredience smícháme, rozmixujeme nebo rozmačkáme. Dáme do misky, zalijeme olivovým olejem a poprášíme paprikou.
Příloha: jakékoliv čerstvé pečivo (autentický je libanonský chléb). Můžeme také uložit do vhodné veselé krabičky a přidat zeleninu nakrájenou na tyčinky, školní svačina se tak stane zábavnější.

Mrkvová pomazánka
Ingredience:
- 4 středně velké mrkve
- 1 kostka Lučiny
- malá lžička citronové šťávy
- sůl a pepř
Postup: Mrkev omyjte a na jemném struhadle nastrouhejte. Přidejte kostku Lučiny, lehce osolte a opepřete. Vidličkou směs promíchejte a můžete servírovat. Lahodná je s čerstvým pečivem nebo opečeným toustem
