Premiérovi Petru Fialovi se naštěstí podařilo na včerejším summitu vyjednat pro Česko výjimku, která mu umožní zřejmě až do roku 2027 dodávky ruské ropy ropovodem Družba, a navíc po příštích 18 měsíců nakupovat naftu z bratislavského Slovnaftu. „Nehrozili jsme vetem, ale snažili jsme se argumenty vysvětlit své postoje,“ uvedl před novináři po nočním jednání z pondělku na úterý předseda české vlády. 

Prezident EU Charles Michel
EU se shodla na novém sankčním balíku. Obsahuje embargo na ruskou ropu

Summit se dohodl na tom, že na dodávky ruské ropy ropovodem Družba není časový limit, ale zároveň platí rozhodnutí Evropské rady zbavit se závislosti na ruské ropě a plynu do roku 2027. „Klíčové pro nás bude rozšíření ropovodu TAL o navýšení, jehož kapacity jednáme, a věříme, že brzy dosáhneme souhlasu akcionářských států k tomuto k tomuto kroku,“ uvedl premiér Fiala.

Půldruhého roku chce podle premiéra Česko využít také k tomu, aby uzavřelo kontrakty o dodávkách nafty od výrobců, které k její výrobě nepoužívají ruskou ropu.

V rámci Československa se drtivá většina nafty vyráběla v bratislavském Slovnaftu, odkud Česko v minulých třech desetiletích dováželo většinu své spotřeby, menší část se vyráběla opět z ruské ropy v rafinérii v Litvínově.

Nebezpečná závislost

Česko se sice podle Fialy snaží, na rozdíl na Maďarska, odpoutat od ruské ropy a plynu co nejdříve, ale minulá vláda Andreje Babiše podle Fialy energetickou bezpečnost Česka zanedbala. „Byla to chyba, Česká republika je proto dnes z hlediska energetické bezpečnosti velmi zranitelná. A to musíme změnit,“ uvedl Fiala.

Použít na to půjdou zřejmě i peníze, které na výstavbu nových plynovodů, terminálů na zkapalněný plyn a ropovodů uvolní Evropská unie pro členské státy.