Ukažte mi jediný kousek zeleniny, který se dá s chutí přikusovat k pivu. Kromě cibule v utopencích žádný takový nenajdete. Přesně tak vysvětluje českou nechuť ke všem druhům zeleniny známý pražský lékař Jan Jelínek.

Češi podle něj nedovedou žít bez piva a tomu přizpůsobili také svůj jídelníček: talíře si plní jídly chudými na vlákninu, ale zato bohatými na tuk a sůl. „Přitom nevhodné a nepravidelné stravování, přemíra soli a každodenní stres jsou hlavními důvody, proč si tolik Čechů nakonec užene problémy se žlučníkem,“ říká Jan Jelínek.

Jak která nemocnice léčí? Podívejte se, kde vám nejlépe odoperují žlučník

Díky pokrokům se méně řeže

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky se takových lidí najdou každý rok desítky tisíc – třeba jen v roce 2017 přijaly nemocnice 33 tisíc pacientů se žlučovými kameny. Operaci kvůli tomu podstoupily zhruba dvě třetiny z nich.

Většinou šlo o padesátníky a šedesátníky, kteří si v nemocnici poleželi v průměru pět až sedm dní. „Dřív jsme řešili i mnohem mladší pacienty, ale medicína rychle postupuje, takže dnes se lidé dokážou operaci dlouho vyhýbat,“ doplnil k tomu primář interního oddělení Nemocnice Na Bulovce Jiří Koskuba. Zhruba procento lidí své nemoci nakonec podlehlo.

Operace. Ilustrační foto.
Podívejte se na statistiky nemocnic: Jak provádějí srdeční bypassy

Padesátníci na lůžku

Věk lidí ale stoupá i v případě dalších hospitalizací, kterých byly v Česku jen v roce 2017 přes dva miliony. Podle posledních statistik má průměrný nemocniční pacient asi 50,3 roku a na lůžku si většinou poleží okolo šesti dní.

Pokračování článku čtěte na Deník Klubu:

Co se dozvíte dále?

  • Kolik pacientů se v roce 2017 z nemocnic již nevrátilo domů?
  • Kolik lidí se po operaci potýkalo s nemocniční nákazou či komplikacemi?
  • Jak dlouho si v nemocnicích poležely rodičky?

Zdroj: Deník