Podle autorky kuchařek Kamily Procházkové neexistuje univerzální levná a výživná kuchyně pro všechny kontinenty. „Levná a zároveň výživná je kuchyně Latinské Ameriky, kde se vaří se zeleninou, obilninami a především luštěninami, které jsou zdrojem proteinů a díky tomu, že bobtnají, je jich hodně,“ říká. „V Česku ale cena luštěnin je už poměrně vysoká,“ poznamenává.

Češi začali šetřit. Přestávají chodit do restaurací, raději si kupují jídlo v obchodu. Ilustrační foto.
Menu za dvě stovky? Češi dali restauracím sbohem, našli si způsoby, jak ušetřit

Často se dává jako příklad rychlé a levné kuchyně ta italská. „Jenže u nás se tak vnímají pouze těstoviny – pasta. Na jídelníčku Italů jde přitom jen o jeden chod klasického složení večeře, před carne – masem,“ vysvětluje Procházková.

Samotné těstoviny, třeba s rajčatovou omáčkou, jsou levné i rychlé, ale množství bílkovin, které musíme tělu hlavně zajistit a bývá to cenově nejdražší živina, je oproti kvantu sacharidů zanedbatelné. „Důležité proto je řídit se lokální nabídkou a v ní hledat možné alternativy,“ radí.

Spotřeba masa v České republice se meziročně zvyšuje, pohybuje se okolo 84 kilogramů na obyvatele ročně, nejoblíbenější je vepřové. V minulých letech v Česku stoupala také spotřeba mléčných výrobků i luštěnin.

Zájem o záchranu nehezké zeleniny z obchodů je v Česku obrovský. Plná bedýnka vyjde třeba jen na dvacet korun.
Stop plýtvání. Čechy oslovily bedýnky s ošklivým jídlem, zájem o ně je obrovský

„Mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka se meziročně spotřebovalo o 5,4 procent více, a to 262,5 kilogramů na obyvatele, přičemž nárůst byl výraznější u mléčných výrobků a sýrů než u konzumního mléka,“ vypočítává mluvčí Českého statistického úřadu Jiří Cieslar k poslední vyhodnocené statistice z roku 2020. Jenže letos ceny masa raketově zdražily, meziročně o 19 procent v souhrnu, jednotlivě po částech je to ještě horší. Hovězí plec například zdražila o 42 procent. 

Hodí se ouška, rypáčky i vnitřnosti

Levnou alternativou ke drahé svalovině jsou vnitřnosti. „Například vepřové srdce je mnohem levnější než kližka a dá se z něj připravit vynikající klasický guláš,“ říká odbornice na jídelníčky. „Výborným zdrojem bílkovin i minerálů, zejména B12, které tělo neumí vyrobit, jsou drůbeží játra nebo srdíčka. I jejich cena je velmi nízká,“ pokračuje. Na vnitřnosti má řada z nás špatné vzpomínky ze školní jídelny a nepatří mezi nejoblíbenější suroviny.

Češi se bojí zbytečně. Potraviny obvykle tolik nezdražily. Některé jejich druhy dokonce oproti předchozímu roku mírně zlevnily.
Češi se děsí dalšího zdražování potravin. Některé přitom zlevnily, ukazují data

To samé platí i pro další části zvířecích těl. „U masa vyjde nejlevněji, pokud se koupí celý kus a zpracuje se takzvaně od čumáčku po ocas,“ říká Kamila Procházková. „To je typické třeba pro Francii, kde najdeme běžně v jídlech pokrmy z oušek, oháňky nebo rypáčků. Pokud budou ceny nadále stoupat, spotřeba i takových částí se v Česku určitě zvýší,“ myslí si. Mimo jemnocitu tím lidské tělo, pokud netrpí dnou a jinými nemocemi, neutrpí. „Není to žádná druhořadá surovina, naopak. Pouze na ně už nejsme zvyklí,“ říká Procházková.

Naopak nejméně úspornou i zdravou cestou jsou uzeniny. Například podle cen na Košík.cz stojí jedno kilo junioru 132 korun, obsahuje ale pouze čtyřicet procent masa. Zbytek podle složení obsahuje škroby a sádlo. Oproti tomu očištěná vepřová kýta, tedy libové maso, stojí na tom samém portále 189 korun na kilogram.

Šetřit se dá i na zelenině a ovoci, aniž bychom si je odpírali. „Jedním z důvodů, proč je tak levná kuchyně asijských bister, je i jejich zpracovávání zeleniny. To, co mi už považujeme za odpad, oni stále ještě zpracovávají. Třeba vnitřky srdíček u paprik, košťály od zelí,“ popisuje Procházková.

V největších potížích jsou kvůli rostoucí inflaci rodiče samoživitelé a senioři. Většina jejich rozpočtu putuje na bydlení a jídlo.
Rodiny s nižšími příjmy inflace zasáhla drtivě: Většina peněz jde na byt a jídlo

„Velmi také zapomínáme na konzumaci brukvovitých druhů zeleniny, jako je tuřín, kedluben. Cenově jsou mnohem příznivější než třeba papriky, přitom jsou to zase velmi zdravé a bohaté zdroje vitamínů a minerálů, které jde navíc dobře tepelně upravovat,“ radí.

V letním období se také vyplatí zavařovat a zeleninu i ovoce nakládat. A to i kupovaný sortiment z obchodů. „Vždycky platí, že v létě je všechno levnější než v zimě,“ poznamenává Procházková.

Recept podle Kamily Procházkové

Slavnostní oběd pro 4 osoby – celkem 135,50 Kč

  1. Kuřecí vývar se zeleninou
  2. Roládky z kuřecích stehen s bylinkovou vaječnou nádivkou, rýže
  3. Okurkový salát

Suroviny:

  • Kuřecí stehna celá (včetně horní části) - 2 ks, 60 Kč
  • Mrkev - 1 ks, 2 Kč
  • Cibule - 1 ks, 2 Kč
  • Celer - 50 g, 2 Kč
  • Máslo - 40 g, 16,50 Kč
  • Koření (bobkový list, nové koření, pepř) + směs čerstvých bylinek (mohou být plané, např. mateřídouška, dobromysl a popenec) - 2 Kč
  • Petrželka
  • Vejce - 3 ks, 13 Kč
  • Slanina - 20 g, 3 Kč
  • Hořčice - 2 lžičky, 1 Kč
  • Rýže - 250 g, 14 Kč
  • Okurka salátová - 25 Kč
  • Cukr, ocet vinný, sůl, pepř - celkem 2 Kč
Ceny za potraviny v posledních měsících letí nahoru. Pociťují to už i lidé se středními příjmy. Ilustrační foto
Potraviny, energie, sešity. Vše zdražuje. Lidé si radí, kde sehnat jídlo zdarma

Polévka:
Kuřecí stehna vcelku podélně vykostíme. Kosti a rozpůlenou cibuli na sucho opečeme, zalijeme vodou, přidáme koření a sůl a uvaříme vývar. Kořenovou zeleninu hrubě nastrouháme, osmahneme na másle, zalijeme vývarem a provaříme, až zelenina změkne.

Do hotové polévky vmícháme petrželku.

Kuřecí roládky:
Vykostěné pláty masa mírně naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme. Položíme na prkénko kůží dolů a maso potřeme hořčicí.

Kuřecí roládkyKuřecí roládkyZdroj: se svolením Kamily ProcházkovéVejce rozšleháme s nasekanými bylinkami a solí. Špek nakrájíme na drobné kostičky, rozškvaříme ho. Vlijeme vaječnou směs a umícháme nepříliš tuhá míchaná vajíčka. Rozetřeme je na kuřecí maso, svineme do roládek a svážeme kuchyňskou nití.

Naskládáme do pekáčku, polijeme rozpuštěným máslem a za občasného přelévání vypečenou šťávou pečeme při 180 stupních doměkka. V případě potřeby mírně podlijeme vodou.

Mezitím uvaříme rýži a připravíme salát.