Otázka pro tento týden: Má se Andrej Babiš ucházet o prezidentský úřad? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

Právě tento trend, který potvrzují i ostatní průzkumy, zřejmě stojí za expremiérovým váháním. V jeho postoji sehraje roli i vývoj soudního přelíčení v kauze Čapí hnízdo. A říká-li hnutí ANO, že víkendové volby budou referendem o pětikoaliční vládě, pak jejich výsledek jistě ovlivní Babišův verdikt, který oznámí 28. října.

Český premiér Petr Fiala.
Zastropování cen elektřiny i válečná daň budou do měsíce, slíbil Fiala v debatě

Totéž lze ovšem vztáhnout též na postoj ODS, TOP 09 a KDU–ČSL . V dubnovém rozhovoru Petr Fiala řekl Deníku, že vylučuje vlastní prezidentskou kandidaturu: „Stál jsem v čele vítězné koalice Spolu a volby byly hodně o tom, kdo má být premiér. Před námi jsou obrovské výzvy a myslím, že lidé mě chtějí vidět v této pozici. Ale budeme hledat kandidáta, který bude důstojnou hlavou státu.“ 

Nyní potvrdil, že řešení už má a ještě v září sdělí, koho koalice Spolu podpoří. Nabízí se třeba Pavel Fischer, který byl do Senátu zvolen jako nestraník s podporou ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN, nebo Danuše Nerudová jako zástupkyně akademické sféry. Avšak nakonec se může objevit někdo úplně jiný, kdo by podle Spolu mohl oslovit široký okruh veřejnosti.

Český premiér Petr Fiala.
Mým úkolem je dělat správné věci, reaguje premiér Petr Fiala na kritiku

Zeptáme se na to Petra Fialy ve třetí online debatě Deníku již ve čtvrtek od 10:00 hodin na deník.cz.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.