Oranžovou barvu, symbolizující střední riziko nákazy, ministři s epidemiology přisoudili pouze Belgii a Velké Británii. V ostatních zemích Evropské unie stejně jako třeba ve Švýcarsku, Norsku nebo na Islandu je již podle nich riziko nízké. Pokud se z nich Češi budou vracet do vlasti, nebude jim proto již hrozit ani povinná dvoutýdenní karanténa. Bez testu se nadále neobejdou lidé přijíždějící ze zemí mimo Evropskou unii a Schengenský prostor.

Z hraničního přechodu Starostín/Golińsk před páteční půlnocí mizely kovové bariéry. Společnou rukou se o to postarali zástupci Meziměstí a polského Mirošova
Češi i Poláci se dočkali. Z hraničních přechodů mizí vojáci i bariéry

Horká hranice

Důvodem k omezení cest do slezského regionu v Polsku je vysoký počet nakažených koronavirem na obou stranách hranic – tedy jak na Karvinsku v okolí Dolu Darkov, tak u horníků z černo-uhelných dolů v celém Horním Slezsku. Někteří starostové proto varovali občany, aby vydrželi ještě pár dní, než se vydají za levnějšími nákupy do zahraničí.

„Je třeba si uvědomit, že riziko nákazy každého z nás je v této chvíli poměrně vysoké a můžeme se nakazit třeba i na místech, kde bychom to nečekali,“ uvedl starosta Petrovic u Karviné Marian Lebiedzik.

Obdobně na nebezpečí nahlížejí i na polské straně hranic. „Většina nakažených nemoc přechází bez problémů, ale to neznamená, že se nemůže šířit. Apeluji proto na vaši ohleduplnost a uvážené jednání, pokud jde o volný pohyb a případné cestování za hranice,“ řekla obyvatelům města Jastrzębie-Zdrój jeho starostka Anna Hetman. Nebezpečí nákazy naopak mnohem méně trápí Kongres Poláků v České republice. Jeho předseda Mariusz Walach poslal premiéru Andreji Babišovi (ANO) dopis s požadavkem, aby vláda omezení spojená s překročením česko-polské hranice přehodnotila.

Host v jedné z ostravských restauraci. Ilustrační snímek
Akce pro více lidí i změna nošení roušek. Jaké změny dnes vstupují v platnost?

„Jen obtížně lze pochopit, jak by mohlo zabránit šíření nákazy ze Slezského vojvodství předkládání PCR testů, které mohou být až 30 dnů staré, a uzavření jen některých hraničních přechodů, které občané mohou objet přes Slovensko nebo použít jiné hraniční přechody,“ uvedl Walach.

Zmírnění omezení pro příjezd z ciziny neznamená, že Češi budou moci jezdit za hranice neomezeně. Vláda upozorňuje, že řada států i nadále bude uplatňovat vlastní omezení pro vstup na své území.