Vyvázl totiž s krátkou podmínkou a ročním zákazem řízení. Nemusí ani platit vysoké odškodné, které poškozený požadoval.

Vše se odehrálo už před bezmála třemi lety, 22. dubna 2020. Haidelmayer tehdy zavítal na Klatovsko za zákazníkem. V jeho sídle ho zaujal silný sportovní vůz Ultima GTR Evolution. Müller mu nabídl svezení. „Řekl mi, ať se nepoutám, že je to složité,“ tvrdil soudu Haidelmayer (38) s tím, že řidič jel velice rychle a brzy nabourali. „Měl jsem regulérně zlomený vaz, ale nebyla poraněná mícha, což je svým způsobem zázrak. Ale krk mám spojený šrouby do lebky, což je hodně nepříjemné a limituje mě to. Dále jsem přišel o pravé oko, nerv je nenávratně poškozený. Také jsem měl poraněné plíce, prasklou lebku a další zranění,“ vyjmenoval Haidelmayer. Jeho zmocněnec po Müllerovi požadoval celkem 26,6 milionu korun coby bolestné, za obavy z blízkosti smrti, psychické problémy a především za ušlý zisk, minulý i budoucí. „Už nikdy nebude pokračovat v kariéře světově uznávaného kadeřníka,“ vysvětlil výši částky.

Müller u soudu odmítl, že by Haidelmayera vyzval, aby se nepoutal, i to, že by jel rychle. „Kdyby mě něco neštíplo nebo nekouslo do ruky, tak bych nehavaroval,“ prohlásil.

Ilustrační foto
Za pokus o vraždu policistů si uprchlý vězeň odsedí 17,5 roku

Klatovský soud Müllera vloni na jaře potrestal šestiměsíčním trestem, který podmíněně odložil na zkušební dobu 16 měsíců. Zároveň mu na 16 měsíců zakázal řídit motorová vozidla. S uplatněnými nároky poškozeného i zdravotní pojišťovnu odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních. „Soud dospěl k závěru, že nehoda byla způsobena nesprávným způsobem jízdy obžalovaného. Bodnutí hmyzem je účelová obhajoba,“ uvedl tehdy soudce Jan Kasal. S verdiktem ale nebyl spokojen obžalovaný, státní zástupce ani poškozený, všichni se odvolali.

Krajský soud vloni v srpnu rozsudek zrušil a věc vrátil okresnímu soudu k novému projednání a rozhodnutí s tím, že je třeba doplnit dokazování. To se stalo, a tak nyní padl nový verdikt. Müllerovi byl uložen šestiměsíční trest, odložený na zkušební dobu jednoho roku, a roční zákaz řízení. Musí také uhradit zdravotní pojišťovně 166 tisíc korun a Haidelmayerovi půl milionu korun. Se zbytkem byli poškození odkázáni na řízení ve věcech občanskoprávních. Soudce Kasal ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že poškozený nese na svých závažných zraněních vinu. „Kdyby byl připoután bezpečnostním pásem, utrpěl by dle znalce zranění, ale nebyla by tak závažná,“ vysvětlil Kasal s tím, že míra spoluzavinění je podle něj 40 procent. „Na druhou stranu, pokud bylo obžalovanému jedno, jak sám řekl, že poškozený není připoutaný, porušil důležitou povinnost,“ zdůvodnil Kasal.

Verdikt není pravomocný, všichni si ponechali lhůtu na odvolání a dá se čekat, že se případ vrátí do Plzně. „Čekal jsem to ještě horší,“ okomentoval pro Deník verdikt Haidelmayer. O peníze je rozhodnut bojovat v občanskoprávním řízení.

Tomáš Čermák u Krajského soudu v Plzni.
Dezinformátor vyzýval k převzetí moci ve státě. Hrozí mu 15 let vězení