Až deset let mohou ve společnosti těch nejhorších kriminálníků strávit 32letý majitel kavárny v Sušici a jeho stejně starý kamarád, kteří se rozhodli vzít spravedlnost do svých rukou. Když se jim podařilo najít zloděje, který je okradl, nařezali mu a vzali mu z kapsy 175 korun s tím, že jim doplatí celou škodu. Zloděj to slíbil, ale pak vše oznámil policii, která oba muže vypátrala. Nyní byli obviněni z loupeže, a tak jim hrozí mnohonásobně vyšší trest než mladému recidivistovi, který se v minulosti neštítil okrást ani vlastní babičku.

Na 22letého zloděje ze Sušicka si podnikatel a jeho kamarád počíhali koncem února u sušického nádraží a přinutili ho vlézt do kufru auta. A pak ho vzali na „výlet", na jaký do smrti nezapomene. „Odvezli mě za Sušici do lesa, kde jsem musel obejmout strom a pak mně spoutali ruce klasickými pouty," řekl Deníku pod příslibem zachování anonymity mladík, jenž následně dostal pořádnou lekci.

Vyrval ruku z pout

„Z kapsy kalhot mu poté pachatelé vzali peněženku, ze které sebrali finanční hotovost, a z obalu vysypali tabák. Dále jeden z mužů poškozeného udeřil desetkrát obuškem do nohou, druhý přes záda a chtěl čtyři přenosné počítače nebo dvacet tisíc korun za vykradený objekt," popsala další dění Dana Ladmanová z klatovské policie.

Útočníci poté zlodějíčkovi řekli, že ho na místě nechají jednu až dvě noci „uležet". I když se jim ke krádeži přiznal a slíbil, že škodu uhradí, nechali ho v lese připoutaného ke stromu napospas osudu a odjeli s tím, že se za den či dva vrátí a dostane zase nakládačku.

„Měl jsem takový strach, že jsem se dokázal z pout dostat, a to i za cenu, že jsem si sedřel levou ruku do krve. Pak jsem se vydal hledat pomoc. Do sušické nemocnice jsem se bál, protože by mě tam mohli najít, tak jsem šel pěšky až do Klatov. Trvalo mi to celou noc, ale nakonec jsem tam došel. Hasiči mi z pravé ruky odstranili pouta a v nemocnici mi ošetřili odřenou ruku a podlitiny na zádech," vylíčil zbytek dění zlodějíček. „Kdyby mě jen zbili, tak bych to policii nehlásil, ale tohle bylo moc," dodal.

Policii se podařilo oba muže vypátrat a nyní byli obviněni z loupeže spáchané formou spolupachatelství. U soudu mohou být potrestáni odnětím svobody až deset let.

Není proto divu, že majiteli kavárny, když ho Deník zkontaktoval, nebylo do řeči. Jen naznačil, že to udělali, protože nevěřili, že by se v tomto státě mohli dočkat spravedlnosti. „Všichni víme, že policie nedělá nic," řekl s tím, že více události komentovat nechce, protože se vše bude řešit u soudu.

Drsný zážitek měl na zlodějíčka takový vliv, že prý zcela změní svůj život. „Přestěhoval jsem se z Klatovska na Domažlicko a dokonce jsem si tam našel práci. Začnu úplně nanovo, chci skončit se svou minulostí," řekl krátce po výprasku Deníku. A latinu skutečně seká. „Mohu potvrdit, že se tento muž na Domažlicku nedopustil od března do současné doby žádného trestného činu ani přestupku," řekla Deníku domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.