Desetiměsíční podmínka a téměř tři čtvrtě milionu korun pro pozůstalé – takovou cenu má zaplatit dřevorubec Zdeněk Kroupa (43) z Čejkov za to, že v roce 2012 pokácel strom, jenž usmrtil 83letého houbaře ze Strakonicka. Po dlouhých soudních tahanicích o tom definitivně rozhodl krajský soud v Plzni. Kroupa chce ale ještě zkusit štěstí u Nejvyššího soudu.

Tragédie se stala 14. září 2012 před polednem, kdy Kroupa po dohodě s hajným kácel stromy v lesním porostu nedaleko Tedražic. Předtím podle svých slov umístil na stromy u blízké cesty cedule s nápisem ZÁKAZ VSTUPU a na cestu navíc postavil traktor. Přístup z ostatních míst podle svých slov jistil zrakem, neboť bylo všude vidět. „Porazil jsem předtím už tři stromy, tohle byl čtvrtý. Ve chvíli, kdy se strom nakláněl a už padal, jsem toho pána spatřil. Přišel z lesa přímo proti mně, viděl jsem ho až na poslední chvíli, když vstupoval do klestí na cestě. Začal jsem na něj řvát, on začal přešlapovat na místě a spadlo to na něj," vzpomínal na osudné chvíle u soudu Kroupa, který se dodnes nedokázal s tragickou událostí vyrovnat.

Houbař neměl šanci přežít, pitva prokázala, že kromě drtivého zranění mozku a hrudníku utrpěl i zlomeninu páteře a množství dalších zranění.

Dvě odvolání

Vloni v červnu klatovský soud rozhodl, že za tragédii mohou oba. Houbař, který vešel tam, kam neměl, i dřevorubec, který si musel být vědom, že se po lese pohybují houbaři, a přesto nedokázal při kácení bezmála třicetimetrového stromu zajistit bezpečnost. Kroupu, který nikdy neměl problémy se zákonem, proto potrestal deseti měsíci s podmíněným odkladem na dobu jednoho roku. Pozůstalé odkázal s nárokem škody na občanskoprávní řízení, a to právě kvůli spoluzavinění mrtvého.

Přišlo ale odvolání a případ doputoval ke krajskému soudu, který ho vrátil k projednání zpět do Klatov. Následovaly další úkony a letos v dubnu vynesl klatovský soud nový rozsudek, kterým potrestal Kroupu za přečin usmrcení z nedbalosti trestem odnětí svobody na deset měsíců s roční zkušební lhůtou. Dále mu uložil vyplatit pozůstalým odškodné. Pozůstalé manželce přiznal soud částku 264 tisíc korun a oběma dcerám po 240 tisících. V odůvodnění rozsudku soudce konstatoval, že Kroupa pochybil při označení těžebního prostoru.

Dřevorubec se znovu odvolal, ale tentokrát v Plzni neuspěl. „Krajský soud odvolání obžalovaného zamítl, čímž potvrdil rozsudek soudu prvního stupně," řekl Deníku Kroupův advokát Rostislav Netrval, jehož klient zkusí využít svoji poslední šanci. „Obžalovaný si bude podávat dovolání k Nejvyššímu soudu ČR," potvrdil Netrval.