Vloni o Velikonocích se sešli tři velcí kamarádi – Tomáš Pavlík a bratři Miloslav s Lukášem – a vydatně popíjeli. Pavlík u soudu později připustil, že mohl vypít zhruba patnáct piv. Nad ránem padl návrh, který nevratně poznamenal život všem třem – jet na chatu. „Kluci, když byli opilí, nesměli spát doma, táta je vyhazoval. I teď mě přemlouvali, abych je odvezl do Smrčí na chatu. Moje máma nám říkala, abychom nikam nejeli, že jsme všichni napití, ale já jim kývl. Naložil jsem do auta oba bráchy a dva psy a jeli jsme. Říkal jsem jim, ať se připoutají, ale nepřipoutali se a já taky ne," líčil dění Pavlík.

JEL PŘÍLIŠ RYCHLE

Ač byl silně opilý a byla tma, jel po silničce mezi vesnicemi se svou Alfou Romeo velmi rychle, podle znalce více než stovkou. Mezi Čermnou a Puchverkem nezvládl v zatáčce řízení, vyletěl ze silnice a narazil nejprve bokem do stromu a poté čelně do dalšího stromu. Jemu ani Lukášovi se nic nestalo, ale Miloslav byl na místě mrtvý. Pavlík po nehodě nadýchal více než dvě promile alkoholu. To ale není jediný malér, který má, kromě jízdy v opilosti a zabití kamaráda se u soudu zpovídal i z toho, že u něj ve voze našla po nehodě policie krabici, v níž bylo více než 120 gramů marihuany.

SMRT SI ODSEDÍ

„Strašně moc toho lituji. Ty následky budu mít pořád před sebou," řekl v závěrečné řeči se slzami v očích Pavlík. Zmocněnce poškozených (rodiny mrtvého) ale nedojal. „Moje klienty velmi ranilo, že svými vyjádřeními při soudních líčeních de facto plival na svého mrtvého kamaráda. Chyběla jim jeho lítost, pokora," prohlásil advokát.

To Pavlíkův obhájce mimo jiné připomněl, že na nehodě měli podíl i oba bratři, kteří dobře věděli, že jedou s opilým řidičem, a navíc se nepřipoutali. Navrhoval proto podmínku.

Možnost výchovného trestu překvapivě neodmítla ani státní zástupkyně, ale senát v čele se soudcem Jaromírem Veselým byl nekompromisní. Pavlíka (na snímku), jemuž hrozil až šestiletý nepodmíněný trest, poslal na dva roky do věznice s dohledem. Zároveň mu zakázal na sedm let řídit motorová vozidla a marihuanu nalezenou v autě nechal propadnout státu. O odškodném, které pozůstalí původně požadovali ve zhruba milionové výši, soud nakonec nerozhodoval, neboť před líčením obě strany uzavřely dohodu o narovnání, na jejímž základě pojišťovna vyplatí rodičům mrtvého a jeho třem sourozencům dohromady celkem 510 tisíc korun.

Rozsudek není pravomocný, Pavlík si nechal lhůtu na rozmyšlenou.