Vše začalo tím, že Novotný v Sušici popíjel s dalšími dvěma kamarády. Už po půlnoci, brzo ráno 12. srpna letošního roku jednomu z nich telefonovala přítelkyně, že bourala, a druhý se nabídl že celou trojici odveze na místo nehody nedaleko od Sušice. To udělal, když se však trojice vrátila do Sušice, zhruba ve čtvrt na pět ráno jejich auto zastavila policejní hlídka a dala řidiči dýchnout. Mladík nadýchal 1,46 promile, takže jej policisté zajistili a posadili do svého auta, že jej odvezou do nemocnice na odběr krve. Na to podle obžaloby reagoval Novotný tím, že každému z dvojice policistů nabídl deset tisíc korun, když je nechají všechny odejít a dál to řešit nebudou, což policisté odmítli a zajistili i Novotného. „Tím spáchal zločin podplacení vůči úřední osobě,“ uvedla státní zástupkyně.

Novotný se před soudem k činu přiznal. „Mrzí mě to. Byl jsem opilý a moc si toho nepamatuji, bylo to po rozchodu s přítelkyní,“ řekl Novotný s tím, že vypil „asi osm piv a litr vodky ve třech lidech“.

Ve vjezdu do Klatovské nemocnice už jsou instalovány závory.
Klatovská nemocnice zavádí poplatky za parkování

Policisté ani Novotného kamarád řidič před soudem už nevypovídali, státní zástupkyně i obhajoba souhlasily s přečtením jejich výpovědí z přípravného řízení. Nabídku úplatku potvrdili ve svých výpovědích oba policisté, Novotného kamarád ji prý neslyšel, ovšem podle obou policistů byl silně opilý a v policejním autě usínal. „Kolegu, který seděl v autě se zadrženým řidičem, jsem informoval, že jsem volal hlídku městské policie aby na auto dala botičku. Novotný, který jevil známky opilosti, totiž říkal, že s tím klidně odjede a my s tím nic neuděláme,“ popsal jeden z policistů, co předcházelo nabídce úplatku. Když Novotný nabídl každému z policistů deset tisíc, upozornil jej, že se tím dopouští trestného činu, na což Novotný reagoval slovy: „Tak mi to dokažte, když to nemáte nahraný, buzeranti.“

V závěrečné řeči navrhla státní zástupkyně podmíněný trest na spodní hranici sazby, to samé navrhl i Novotného obhájce. Senát jim dal za pravdu a Novotného potrestal jedním rokem odnětí svobody s podmíněným odkladem na osmnáct měsíců. Státní zástupkyně i obhajoba se na místě vzdaly odvolání, rozsudek je tedy pravomocný.

Ilustrační foto.
Mladá řidička přehlídla chodce a srazila ho