O pacienty, a to včetně dětských, se mohou starat i lékaři, kteří sami mají vážné zdravotní problémy a mohou jim ublížit, dokonce je i ohrozit na životě. Potvrdil to i případ bývalého primáře dětského oddělení Klatovské nemocnice Jiřího Havránka (42), jehož policie podezírá z toho, že svými neadekvátními lékařskými zákroky způsobil vážné zdravotní problémy deseti malým dětem. I přesto malé pacienty léčí dále, po loňském odchodu z Klatov je nyní primářem dětského oddělení v Masarykově nemocnici v Rakovníku. Obě zdravotnická zařízení tvrdí, že neměla šanci včas zjistit, že lékař trpí vážnou duševní chorobou. A navzájem se prý ani nemohla varovat.

Velmi špatné vzpomínky má na primáře Havránka například Lucie Bláhová z Borov, jejíž tehdy tříletá dcera Veronika dostala v listopadu 2012 horečky a byla hospitalizována v Klatovské nemocnici.

„Pan primář si ji vzal na lékařský pokoj s tím, že jí dá kanylu, aby klidně ležela. Mě poslal pryč. Když mě za dcerou pustili, byla jako hadrová panenka. Ruce i nohy jí visely, oči měla v sloup. Když se později měla probudit, tak se neprobouzela a šel jí tlak dolů. Pak sestra praštila do lékařky a zasáhly," vzpomínala se slzami v očích mladá maminka a dodala, že její dcerka se z události dodnes nevzpamatovala. Stačí, když vidí Klatovskou nemocnici, a začne brečet. Dodnes se jí nikdo neomluvil, a to ani primář, ani vedení nemocnice.

Podobná muka jako malá Veronika si prožilo celkem deset dětí, většina ve věku jeden či dva roky. Podle serveru Novinky.cz, který na případ upozornil jako první, se někteří z malých pacientů dostali do přímého ohrožení života a museli být okamžitě transportováni do plzeňské fakultní nemocnice. Šlo hlavně o opakované vpichy do žil, tělíčka dětí byla rozpíchaná od hlavy až k patě, selhávaly jim životní funkce. Například u dvouleté dívky, která měla lehčí popáleniny na povrchu těla, se Havránek třiadvacetkrát pokoušel o zavedení kanyly do žíly, přičemž pacientka byla plně při vědomí.

Mysleli, že pije

Klatovská nemocnice se hájí tím, že když pražského lékaře Havránka v létě 2012 přijímala, splňoval všechny profesní podmínky, měl velmi dobré reference ze svého předešlého pracoviště v jiné nemocnici a prošel pohovorem a lékařskou prohlídkou. „Žádné avízo z předešlého pracoviště jsme nedostali, přestože jsme se vedení nemocnice na lékaře ptali," uvedl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška a dodal, že po nástupu byla s primářem mezi personálem i rodiči pacientů spokojenost. „První náznaky problémů se objevily po víc než půlroce. Šlo o stížnosti personálu na lékařovo zvláštní chování. Nemocnice se jimi zabývala, dokonce namátkově testovala lékaře na alkohol, ale všechny kontroly byly negativní. Následně padlo podezření na léky a po stížnostech rodičů jsme na základě osobního pohovoru identifikovali, že má lékař psychické problémy. Až v této chvíli lékař problém přiznal a od té doby se již na oddělení a vůbec k pacientům nedostal a ještě v únoru byl přinucen jít se léčit. Léčení trvalo do dubna. Následně čerpal dovolenou a k 31. květnu 2013 s ním byl ukončen pracovní poměr," řekl Kokoška, podle něhož nemocnice zasáhla dříve, než se dozvěděla, že je její primář předmětem zájmu policistů.

Byl nepříčetný, tvrdí policie

Policisté potvrdili, že Havránka vyšetřovali pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, a to proto, že v deseti případech postupoval neadekvátním způsobem při léčbě nezletilých dětí. Havránkovi by za to hrozil až čtyřletý nepodmíněný trest, policie ho ale ani neobvinila. Pomohlo mu, že už roky trpí duševní chorobou. „Podle závěrů znaleckého posudku z oboru zdravotnictví nemohl muž rozpoznávat škodlivost svého jednání a chování. Případ byl odložen, protože muž v době činu nebyl pro nepříčetnost trestně odpovědný," vysvětlila Dana Ladmanová z klatovské policie. „Rozhodnutí bylo rozesláno všem poškozeným, kteří proti němu mají právo stížnosti," upozornila ale klatovská státní zástupkyně Jiřina Vítovcová, že případ ještě není úplně u konce.

Znalci, kteří se Havránkem zabývali, navrhli podle informací Deníku uložení ochranného psychiatrického léčení. O něm ale musí rozhodnout soud.

Žádné varování

Informace o tom, čeho se měl Havránek dopustit v Klatovech, zaskočila vedení Masarykovy nemocnice v Rakovníku, kde také vykonává funkci primáře dětského oddělení. „Tady s ním žádné problémy nebyly, nemám žádné takové informace od personálu, od rodičů, ani od vyšších pracovišť, kam se případně posílaly děti k hospitalizaci. Je to standardní primář," řekl Deníku jednatel rakovnické nemocnice Jaromír Bureš, který dodal, že se s ředitelem Klatovské nemocnice Františkem Lešundákem o důvodech odchodu Havránka z Klatov bavil, ale žádného varování se mu prý nedostalo. „Řekl mi nějakou vágní informaci, že tam byly nějaké problémy v interpersonálních vztazích. Já se o tom, co měl za problémy, dozvěděl až od policie," posteskl si Bureš.

„Nemocnice se nemůže vyjadřovat ke zdravotnímu stavu svých pacientů ani svých zaměstnanců, protože by tím porušila lékařské tajemství," vysvětlil hazardování se zdravím dětí z Rakovnicka Kokoška. Ten zároveň uvedl, že ani Klatovská nemocnice neměla šanci zjistit, že lékař trpí vážnou duševní chorobou. Musela se totiž spolehnout na vstupní lékařskou prohlídku, která se dělá u závodního lékaře mimo toto zdravotnické zařízení. Tou bez problémů prošel. Další prohlídka by pak primáře čekala až dva roky po nástupu.

Jiří Havránek je v současné době v pracovní neschopnosti, a to kvůli plánovanému ortopedickému zákroku. Jeho další osud bude řešit vedení Masarykovy nemocnice s právníky. A jak již bylo zmíněno, soud rozhodne o tom, zda musí absolvovat ochranné psychiatrické léčení. Lucie Bláhová, jejíž dceři ublížil, má ale jasno. „Ten člověk nemá v nemocnici co dělat, zasloužil by potrestat," prohlásila.