Vrchní soud v Praze zrušil tříleté podmíněné tresty, které vloni v listopadu dostali u krajského soudu v Plzni bývalý ligový hokejista a zároveň bývalý plzeňský radní Michal Dvořák a boxer Radek Seman za dotační podvod, a oba muže zprostil obžaloby. Verdikt je pravomocný.

Ilustrační foto.
Milovanou matku zastřelil ve spánku, pak vedle ní spáchal sebevraždu

Dvořák se Semanem založili a vedli spolek DS Training center, na nějž čerpali zhruba čtyřmilionovou dotaci na rekonstrukci tělocvičny ve sportovním areálu v Plzni-Božkově. Na tělocvičnu získal spolek od sokolů padesátiletou smlouvu na pronájem za symbolický poplatek. Dokument však podepsal pouze jejich šéf Adolf Bláha; členové Sokola prý neměli o dohodě ani ponětí. Jejich zástupci pak podali trestní oznámení a po policejním vyšetřování museli oba sportovci před soud. „V úmyslu umožnit nesprávné použití finančních prostředků z rozpočtu EU a z rozpočtu Plzeňského a Jihočeského kraje, jménem rovněž obžalovaného spolku, Dvořák jako předseda a Seman jako místopředseda v projektové žádosti o poskytnutí dotace uvedli nepravdivé údaje,“ stálo v obžalobě. Bývalý hokejista podle obžaloby taktéž předložil bance falešnou fakturu o investování vlastních peněz, když žádal v rámci předfinancování dotace o úvěr.

Oba muži, jimž hrozilo až osm let vězení, vinu odmítali, krajský soud je ale uznal vinnými, dostali tříletou podmínku a na základě rozhodnutí soudu měli zaplatit bezmála tři a půl milionu korun ministerstvu financí. Spolku DS Training center zakázal soud na tři roky přijímat dotace nebo jiné finance z veřejných prostředků. „Obžalovaní úmyslným společným jednáním předložili nepravdivé doklady vztahující se k rozpočtu spravovanému jménem Evropské unie. Tím umožnili nesprávné použití finančních prostředků z tohoto rozpočtu a způsobili tím značnou škodu,“ uvedl soudce Přemysl Špicar.

Následovalo odvolání, které Dvořákovi se Semanem přineslo vítězství. Vrchní soud v Praze v pondělí rozsudek zrušil a sám obžalované zprostil obžaloby. „Ve vztahu ke skutku, v němž byly spatřovány trestné činy dotačního podvodu a současně poškozování finančních zájmů Evropské unie proto, že nebylo prokázáno, že by se skutek stal. Ve vztahu k druhému skutku, v němž byl spatřován zločin úvěrového podvodu pak proto, že nešlo o trestný čin,“ informovala Deník mluvčí soudu Simona Heranová.

„Ty čtyři roky mi zničily život, prošel jsem si peklem. Musel jsem se vzdát práce, kterou jsem miloval. Jsem tvrdý chlap, ale u soudu jsem brečel,“ řekl Deníku po rozsudku Michal Dvořák.