Prostředky na živobytí si totiž obstarává zásadně krádežemi. Teď má ale utrum, klatovský soud ho poslal do vězení. Přijal to s úsměvem na rtech.

„Z čeho jsem živ? Z krádeží,“ přiznal bez skrupulí soudu mladík, jehož přivedla do soudní síně eskorta, neboť je od června ve vazbě. Krade totiž jako straka a nebyla jiná šance, jak ho zastavit.
Grondzar letos v lednu v Sušici ukradl v Tescu věci za 3800 Kč a poté odcizil ve zlatnictví zlatý prsten v hodnotě 3000 Kč, který si nechal ukázat. Když ho měl na prstě, utekl s ním z obchodu.

Pak se přesunul do Klatov, kde si zamiloval obchodní centrum Škodovka. V tamních obchodech kradl prakticky denně, bral oblečení, kosmetiku i další věci. Většinou takové, které se dají dobře zpeněžit. Návštěvou ale „poctil“ i třeba Kaufland a další místa. Vloupal se také do chaty, kde zhruba tři týdny přespával, a jako poděkování majitelům na rozloučenou ukradl televizor a čerpadlo.

Dostal za to od soudu postupně dvě podmínky, ale ty mu byly jen pro smích. Od krádeží ho nic neodradilo. A neštítil se okrást ani známého, jehož připravil o nové kolo za bezmála 15 tisíc korun. „Potkali jsme se, prohodili pár slov. Já se ho zeptal, zda si kolo mohu půjčit. On nesouhlasil, ale já na něj nasedl a odjel s ním do bazaru, kde jsem ho dal do zástavy,“ popsal Grondzar čin, kvůli němuž stanul před soudem tentokrát.

I když mu státní zástupkyně navrhla podmínku, soudce Jaromír Veselý byl nekompromisní. Zrušil obě předchozí podmínky a Grondzara poslal za všechny výše uvedené zlodějny na patnáct měsíců do vězení s dozorem. „Z předchozích trestů si nevzal poučení a pokračoval v páchání trestné činnosti,“ vysvětlil Veselý.

Dobový inzerát z klatovských novin z let 1920 - 1930
Výpravy zpět aneb Co se kdysi psalo 383

Grondzar trest přijal s úsměvem na rtech, i když za mřížemi dosud nebyl. „Je to jen rok a tři měsíce,“ řekl své babičce, která líčení sledovala z lavice pro veřejnost a takřka celé ho proplakala.

Dá se ale předpokládat, že ve vězení si pobude déle. V příštích týdnech ho totiž čekají ještě další dvě líčení kvůli zlodějnám, které spáchal od března do června.