Šestice mužů v čele s Hochmanem a Rubášem dorazila k domu, kde žije Andrej M. se svou manželkou a jejím bratrem, jemuž bylo v době útoku 17 let, loni 11. července před 20. hodinou. „Byl jsem v obýváku, když najednou přiběhla žena se švagrem a křičeli: Jsou tady, jsou tady. Podíval jsem se ven a viděl jsem oba obžalované, jak se snaží přelézt vrata. Křičeli, že nás podřežou, že nás pozabíjí. Měl jsem strach, tak jsem vytáhl plynovou pistoli. Upozornil jsem je na ni a pak jsem dvakrát vystřelil do vzduchu. Oni slezli z vrat, Hochman pak ostatní vyzval, ať dům obejdou a zapálí. Opravdu jsme měli strach, že to udělají, čekání na přivolané policisty se nám zdálo nekonečné," řekl při prvním líčení v prosinci loňského roku soudu poškozený Andrej M.

Rubáš, kterého přivezla eskorta z věznice, kde si odpykává trest za jinou trestnou činnost, i Hochman sice připustili, že se k domu mladých manželů i s kamarády vypravili, ale odmítli vyhrožování smrtí či zapálením domu. „Žena mi řekla, že jí vyhrožoval smrtí. Tak jsem si s ním šel promluvit a kluci šli se mnou. Křičel jsem na něj, ať vyleze, ale nikomu jsem nevyhrožoval," tvrdil Hochman. „Ani já jsem smrtí ani zapálením domu nikomu nevyhrožoval. Jediné, co jsem udělal, bylo že jsem na dvůr hodil lahev od piva," vypověděl Rubáš a dodal: „Šli jsme tam proto, že nás Andrej M. pár dní předtím bezdůvodně napadl a dokonce mě zranil." Poškozený ale popřel, že by konflikt vyvolal on.

Soud v dalších líčeních vyslechl i některé ostatní účastníky incidentu a nakonec rozhodl, i když se jednoho z předvolaných svědků nepodařilo před soud dostat. „Policie o něm neví, je v celostátním pátraní. Soud se rozhodl, že výslech provádět nebude. Vyslechli jsme svědky z obou stran a v jejich výpovědích nejsou podstatné rozpory," vysvětlil soudce Jan Kasal, proč se nakonec bez posledního svědka obešel.

Ve svém výroku pak dal za pravdu státní zástupkyni, která pro Hochmana požadovala trest obecně prospěšných prací a pro Rubáše, který má podstatně bohatší trestní rejstřík, trest odnětí svobody. Rubášovi, který si v současnosti odpykává pětiměsíční trest za zanedbání povinné výživy a navíc se dopustil přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, protože se vyhýbal nástupu trestu, prodloužil pobyt za mřížemi na jeden rok a Hochmana potrestal sto padesáti hodinami obecně prospěšných prací.

Rozsudek zatím není pravomocný. Rubáš i Hochman se na místě vzdali odvolání, státní zástupkyně si však ponechala lhůtu.

David Kojan