Vražda se měla stát po hádce, kde obžalovaný společně se známým a dalšími muži popíjeli alkohol. Synytsia podle obžaloby vzal ze stolu kuchyňský nůž s čepelí dlouhou 20,5 centimetru a muže bodl do levého prsa.

Ukrajinec během procesu několikrát změnil výpověď. Nejprve nepopíral, že muže zabil. Když ale spáchal sebevraždu korunní svědek, Synytsia začal svalovat vinu na jiné. Předseda senátu Jan Špeta však v pátek uvedl, že Volodymyr Synytsia je dle názoru soudu jednoznačně pachatelem. „Všechny důkazy ve svém souhrnu to jednoznačně prokazují,“ sdělil Špeta s tím, že posudky psychiatrů a psychologů rovněž potvrdily, že obžalovaný se vzhledem k charakterovým vlastnostem a rysům osobnosti mohl dopustit vraždy.

Dino N. (25), který v Plachého ulici v Plzni surově zavraždil svoji matku, byl vzat do vazby.
Vrah matky se chtěl oběsit, zachráněn byl na poslední chvíli. Už je ve vězení

Důležitým důkazem byla rovněž vražedná zbraň. „Je pochopitelné, že na noži byly nalezeny otisky prstů obžalovaného, jiné na něm nalezeny nebyly,“ informoval Jan Špeta.

Synytsia letos v dubnu přiznal, že nůž byl jeho a používal ho na krájení zelí. Soudce při odůvodnění rozsudku upozornil, že byť byl obžalovaný opilý, neměl podle odborníků snížené ovládací schopnosti. „Byl zmařený lidský život. Ke smrti poškozeného došlo naprosto bezdůvodně a za zcela malicherných okolností, kdy obžalovaný zaútočil náhle bez jakékoliv možnosti obrany poškozeného,“ popsal předseda senátu.

Doplnil, že soud neshledal žádné přitěžující okolnosti. Polehčující naopak pro Synytsiu bylo, že během pobytu v České republice vedl do spáchání vraždy řádný život.