Na tři roky do věznice s ostrahou poslal v úterý klatovský soud za dramatickou honičku s policií Jana Uldricha (58) z Klatov. Nyní už osmadvacetkrát trestaný recidivista ujížděl 28. října policistům ze Strakonicka na Klatovsko, nezastavily ho ani výstřely.

Volkswagen Polo řízený Uldrichem chtěla zastavit policejní hlídka v Katovicích na základě hlášení, že na autě jsou poznávací značky registrované coby odcizené. Uldrich, který vezl ještě známého, v Katovicích zajel k čerpací stanici, všiml si policejního auta a začal rovnou ujíždět. Policisté jej pronásledovali až do Frymburku, cestou použili i varovné výstřely, na které ale ujíždějící auto nereagovalo. V Bukovníku zajel Uldrich do slepé ulice a do dvora u obytného domu. Hlídka zastavila před dvorem a šla k pronásledovanému autu. Uldrich se proti nim na zpátečku rozjel, takže museli uskočit, pak se otočil a ze dvora zase vyjel. Policisté mu mezitím stříleli po pneumatikách a jednu ze zadních mu prostřelili.

Uldrich i s prostřelenou pneumatikou pokračoval v ujíždění, nejdříve směrem na Nezamyslice, pak se otočil zpět do Frymburku, kde objel policejní zátaras, který tam mezitím postavila další policejní hlídka, a zamířil na Bukovník. Mezitím další hlídky postavily zátaras ze dvou aut u Damětic. I ten se ale Uldrichovi podařilo částečně příkopem objet, ovšem podle výpovědí policistů pouze za cenu toho, že najížděním ohrozil dalšího z nich. Za Daměticemi se Uldrichův VW Polo pronásledujícím policistům ztratil. Našli jej opuštěný až v Bukovníku, zhruba sto metrů od auta pak našli spolujezdce a posléze dopadli i Uldricha nedaleko vesnice v lese, kde se snažil zamaskovat větvemi.

Uldrich sám se u soudu příliš vyjadřovat nechtěl, pouze oponoval tvrzení z obžaloby a výpovědí policistů, že se k zátarasu u Damětic blížil „značnou rychlostí“. „Jak jsem se mohl k zátarasu blížit značnou rychlostí, když jsem měl prostřelenou pneumatiku?“ uvedl Uldrich s tím, že svou rychlost při objíždění zátarasu odhadl mezi dvacet a třiceti kilometry za hodinu. Na dotaz soudkyně Martiny Šimánkové, proč policistům ujížděl, poněkud zmateně vysvětloval, že se bál, že by jeho spolujezdec, který je profesionálním řidičem, kvůli tomu, že jej veze právě Uldrich se zákazem řízení, přišel o řidičský průkaz, a pak že byl v šoku kvůli střelbě. „Policisté po mně pálili, bylo to Palermo, chtěl jsem tomu ujet,“ vysvětloval.

Za násilí proti úřední osobě a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání Uldrichovi hrozilo až šest let, ke tříletému trestu dostal ještě zákaz řízení na čtyři roky. Rozsudek je pravomocný.

Ilustrační foto.
Pacienti i návštěvníci nemocnice se dočkali bankomatu