Kvůli tomu, že vulgární a agresivní Hanu K. (53) odvezli za město a nechali ji tam, nemusejí svléci uniformu. Krajský soud v Plzni totiž nyní potvrdil závěr klatovského soudu, podle něhož nešlo o trestný čin, ale maximálně přestupek.

Ke konfliktu došlo již v prosinci 2014. Oba strážníci tehdy přijeli na nábřeží v Sušici. Z okna baru se vyklonila Hana K. a vulgárně jim nadávala. Na závěr ukázala vztyčený prostředníček. Strážníci ji za asistence státní policie vyvedli ven, spoutali jí ruce za zády a naložili ji do auta. Hanu K. odvezli nejprve na služebnu a poté na vyšetření do nemocnice, neboť ji chtěli převézt do protialkoholní záchytné stanice. Jenže v Plzni neměli místo. Žena tvrdí, že ji poté odvezli za město na tzv. Páteček, kde ji zanechali osudu. Navíc jí prý při zákroku zranili ruku. Chudý s Daňkem ale odmítli, že by ženu na Páteček vezli.

Causu řešily okresní soud v Klatovech i krajský soud v Plzni opakovaně. Loni v lednu dostali strážníci trest 100 hodin obecně prospěšných prací, což by pro ně znamenalo vyhazov. Následovala ale odvolání a letos došel klatovský soud k závěru, že jde maximálně o přestupek. Krajský soud to nyní potvrdil. „Stížnost státní zástupkyně proti usnesení okresního soudu v Klatovech byla zamítnuta,“ informovala Deník mluvčí KS Plzeň Lucie Jíchová. Státní zastupitelství se ale nevzdává. „Rozhodnutí krajského soudu přezkoumáme a zvážíme podání podnětu nejvyššímu státnímu zástupci na podání dovolání. Ve věci by pak rozhodoval Nejvyšší soud,“ uvedla klatovská okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová.

Michal Straka.
Klatovy zlepšily výkon. Na výhru to ale znovu nestačilo