Než je našla náhodná kolemjdoucí, pět štěňat uhynulo a zbytek poté zachránila v klatovském psím útulku jeho vedoucí Miloslava Šeflová. Mašek, kterému za týrání zvířat hrozil až pětiletý trest, před soudem odkázal na svou výpověď z přípravného řízení.

„Jsem majitelem dvou fen a psa. Psi se nějak dostali k sobě, jedna fena pak porodila šest a druhá pět štěňat. Štěňátka jsem nabízel, všichni zájemci ale odřekli. Takl jsem se rozhodl, že je odnesu do polí, tam zemřou a divoká zvěř se o ně postará. Štěňata jsem odložil od strom u cesty asi dvě stě metrů od posledního stavení,“ přečetl z Maškovy výpovědi soudce Jaromír Veselý. Když štěňata našla náhodná kolemjdoucí, pomohl Mašek dokonce měčínskému místostarostovi odvézt nalezená štěňata do klatovského psího útulku. „Myslel jsem, že se nepřijde na to, že jsou moje,“ vypověděl Mašek.

Štěňata byla nalezena 19. června a boj o záchranu šesti přeživších byl velmi náročný. „Dvě byla v době nálezu ještě slepá. Krmili jsme všechny každé dvě hodiny, masírovali jim bříška. Jsem moc ráda, že jsme to zvládli,“ řekla zhruba měsíc po nálezu štěňat Deníku Šeflová, která rovněž výrazně přispěla k Maškovu vypátrání. „Na facebooku získala informaci, kdo by mohl být majitelem štěňat, kterou poskytla policii,“ přečetl ze spisu Veselý.

Všech šest zachráněných štěňat už má nyní nové majitele. Maška uznal soud vinným z přečinu týrání zvířat a uložil mu trest odnětí svobody na 18 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. Mašek i státní zástupce se na místě vzdali odvolání, rozsudek je tak pravomocný.

Plzeňan Peter Rumanský u klatovského okresního soudu.
Za vybrždění a rozmlácené auto padla podmínka