Obojího se podle obžaloby dopustil loni 1. dubna, když se coby divák na fotbalovém utkání vložil do fyzického konfliktu dvou fanoušků a jednoho kopl do hlavy tak, že dotyčný ztratil vědomí a zapadl mu jazyk.

Incident se odehrál na fotbalovém hřišti v Kašperských Horách při zápase domácích s Chudenicemi. Do sporu se tam dostali Josef B. (21) z Chudenic, který opilý stál na zábradlí a vulgárně křičel na rozhodčího, a domácí příznivec Jiří S. (42), který se ho snažil umravnit. „Skočil na mě, padly nějaké rány. Útok směřoval na moji horní polovinu těla,“ uvedl Josef B. Jiří S. ale popřel, že by ho mlátil. „Chytili jsme se za trika, řvali na sebe a pak jsme padli na zem. Ránu jsem mu nedal ani jednu,“ tvrdil při prvním líčení soudu Jiří S.

ÚTOČNÍKA SKOPL

Jisté je, že jejich spor ukončil razantním útokem příznivec hostujícího týmu Žák. „Přiběhl k nim a nakopl Jiřího S. do obličeje. Ten odlétl a zůstal bezvládně ležet,“ uvedla při prvním líčení svědkyně incidentu. „Kopnutí bylo brutální, zákeřné,“ řekl další svědek. Třetí divák doplnil, že Jiří S. byl po kopanci v bezvědomí a měl zapadlý jazyk, který mu museli ještě s jedním mužem vyndat, jinak hrozilo udušení.

Při středečním druhém líčení další svědkové částečně potvrdili výpovědi svědků z prvního líčení včetně bezvědomí a zapadlého jazyka Jiřího S. Několik se jich ale oproti výpovědi Jiřího S. shodlo, že viděli, jak Josefa B. skutečně mlátil. „Klečel na něm, mlátil do něj oběma rukama, mířil mu na hlavu a na krk. Byl jako smyslů zbavený,“ uvedl jeden ze svědků. Na přímé dotazy soudce a obhájce také někteří ze svědků uvedli, že podle nich by bez Žákova zásahu útok Jiřího S. na Josefa B. pokračoval a že podle nich byl v té chvíli Žákův zásah adekvátní.

ODVRACEL ÚTOK

Žák sám tvrdí, že nemohl jednat jinak. „Odvracel jsem probíhající útok proti Josefu B., byl bezprostředně ohrožen jeho život a zdraví. Byl paralyzován, nemohl se bránit a ten muž mu útočil na hlavu a krk. Já jsem ho z něj skopl, ale na hlavu jsem nemířil, chtěl jsem zasáhnout tělo,“ vypověděl Žák.

Líčení bylo odročeno na závěr června, kdy budou vyslechnuti další svědci. Kromě toho obhajoba navrhla, aby byl po výpovědích všech svědků zpracován znalecký posudek ohledně toho, jaká újma hrozila napadenému Josefu B. ze strany Jiřího S., pokud by Žák nezasáhl.

Žákovi hrozí až tři roky vězení, pravomocné odsouzení by pro něj rovněž znamenalo konec u policie.

Ilustrační foto
Za najíždění na vůz policistů mu hrozí šest let