Klatovský soud dvojici loni v prosinci potrestal podmínkami a peněžitými tresty, plzeňský krajský soud v odvolacím řízení ale rozsudek zrušil a případ vrátil do Klatov.

Bývalý starosta a účetní podle obžaloby způsobili obci společně škodu ve výši 1 114 694 korun. Vaňourek sám pak 315 875 korun a Kotlanová 738 687 korun. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Ve čtvrtečním líčení senát opětovně vyslechl oba obžalované ohledně manipulace s finanční hotovostí na obecním úřadě. Oba potvrdili, že Vaňourek si coby starosta v případě potřeby bral hotovost z trezoru, kterou pak společně vyúčtovali. Na tom, jak jim vyúčtování vycházelo, už se ovšem neshodli.

„Když jsem to přepočítávala, nesedělo to, bylo to třeba o padesát tisíc korun. Když jsem to panu starostovi řekla, řekl jen, že není možné, aby tam byl takový rozdíl, a dál se to neřešilo,“ uvedla Kotlanová. Na dotaz předsedkyně senátu Miroslavy Šimánkové potvrdila, že si uvědomovala svou hmotnou zodpovědnost za chybějící částku, na otázku proč tedy po starostovi chybějící peníze důrazněji nepožadovala už ale odpovědět nedokázala. „Nevím, asi jsem takový typ, že se neumím ozvat,“ řekla. Vaňourek ve své výpovědi opakoval, že ve všech ekonomických otázkách spoléhal na Kotlanovou. Na její upozornění, že by v pokladně chyběla nějaká částka si prý nepamatuje.

Líčení bude pokračovat 25. října, kdy by měly zaznít i rozsudky.

Strážov. Ilustrační foto
Zemřel otec třech dětí, Strážov vyhlásil sbírku na pomoc rodině