Již déle než rok řeší soudy případ usmrceného houbaře ze Strakonicka, na kterého předloni v polovině září při kácení v lese nedaleko Tedražic spadl strom. Strom porazil Zdeněk Kroupa (43, na snímku) z Čejkov. Hrozí mu nejen trest vězení, ale pozůstalí po něm také chtějí odškodné více než čtyři miliony korun.
Okresní soud již jednou rozhodl o Kroupově potrestání. Minulý rok v červnu ho potrestal deseti měsíci s podmíněným odkladem na dobu jednoho roku. Podle rozhodnutí okresního soudu měl vinu na tragické události Kroupa i samotný houbař. Pozůstalí se však odvolali a Krajský soud v Plzni následně rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání ke klatovskému okresnímu soudu.

V úterý usedl Kroupa znovu na lavici obžalovaných. Okresní soud v Klatovech sáhl k neobvyklému kroku. Nedávno se konalo ohledání místa činu, které objasnilo spolu s dalšími důkazy směr postupu poškozeného. Ten nebyl ze strany obžalovaného nijak zabezpečen. Kroupa, podle svých slov, umístil na stromy u blízké cesty cedule s nápisem ZÁKAZ VSTUPU a na cestu navíc postavil traktor. Přístup z ostatních míst jistil zrakem.

Kroupa, který byl tragickou událostí viditelně otřesen, se cítí nevinen. „Porazil jsem předtím už tři stromy, tohle byl čtvrtý. Pána jsem uviděl až v okamžiku, kdy strom padal k zemi. Přišel z lesa přímo proti mně, viděl jsem ho až na poslední chvíli. Začal jsem na něj řvát, on začal přešlapovat na místě a spadlo to na něj. Hned jsem viděl, že je to špatné," popsal osudné chvíle Kroupa.

Zástupce poškozených nesouhlasil s tím, že prostor těžby byl označený dostatečně. Podle jeho názoru měl Kroupa prostor vymezit páskou a měl označit i nepoužívanou „houbařskou" cestu. Poškození – pozůstalá manželka, dvě dcery a manžel jedné z dcer – požadují v současné době odškodné přes 4 200 000 korun.
Soudce Jaromír Veselý vynesl rozsudek, kterým potrestal Kroupu, který dosud nebyl soudně trestán či projednáván pro přestupek, za přečin usmrcení z nedbalosti trestem odnětí svobody na deset měsíců s roční zkušební lhůtou. Dále mu uložil vyplatit pozůstalým odškodné. Pozůstalé manželce přiznal soud částku 264 tisíc korun a každé dceři 240 tisíc. V odůvodnění rozsudku soudce konstatoval, že Kroupa pochybil při označení těžebního prostoru.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal proti vině i trestu.