Až do Rabí musel být z Klatov slyšet kámen, který spadl ze srdce Josefu Svatošovi (51 let, na snímku), jenž byl na podzim roku 2012 hlavním organizátorem Rábských strkaček, kde auto vlétlo mezi diváky a dva z nich vážně zranilo. Klatovský soud ho totiž ve čtvrtek zprostil obžaloby z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, a to už podruhé. Pořadatel populárních závodů, které se až do osudného okamžiku jezdily deset let, ale vyhráno ještě nemá, verdikt není pravomocný.

Neštěstí se stalo 6. října 2012 při jedné z rozjížděk amatérského rallyecrossového závodu Rábské strkačky, kdy v levotočivé zatáčce nezvládl tehdy 22letý Jiří Marek z Protivína svoji Mazdu 323F, vyjel z trati a vjel do diváků. Dva z nich srazil a těžce zranil. Jeden ze zraněných byl v pracovní neschopnosti bezmála dva měsíce, druhý déle než rok a bude mít dokonce trvalé následky.

Svatoš kvůli tomu stanul před soudem, neboť podle obžaloby nedostatečně zabezpečil vyhrazená místa pro diváky u závodní trati. Pořadatel ale během všech líčení trval na tom, že místo pro diváky bylo naprosto bezpečné. „Musela to být chyba jezdce, měl dostatek času zastavit," uvedl Svatoš, který připomněl, že mladík po nehodě nadýchal alkohol, ale přesto jako obžalovaný před soudem nestanul.

Svatoše, jemuž hrozily až dva roky vězení, hájila před soudem celá řada svědků a dokonce i oba zranění, kteří shodně uvedli, že si jsou jisti, že místo bylo bezpečné. „Stoupl bych si tam klidně znovu. Za vše může jezdec," prohlásil jeden z nich.

Klatovský soud vloni v říjnu Svatoše osvobodil, ale státní zástupce se odvolal a krajský soud mu dal za pravdu. Odůvodnil to mimo jiné tím, že bylo nutné předpokládat, že nezkušený jezdec může udělat závažnou chybu a že bylo tedy potřeba trať více zabezpečit. Krajský soud mimo jiné vycházel z písemného vyjádření bezpečnostního experta Federace automobilového sportu ČR Jana Mochana, jenž uvedl, že na takové trati by se nikdy závod FAS jet nemohl. Při čtvrtečním líčení to sice potvrdil, ale zároveň upozornil, že srovnávat např. závod mistrovství Evropy a Rábské strkačky je nemožné. Zároveň řekl, že chápe, že se diváci cítili na místě bezpečně. Dodal, že za neštěstím stojí chyba jezdce. „Jeho chování nebylo normální, musel mít závadu, ať již technickou nebo lidskou," řekl expert.

I přesto trval státní zástupce Jan Hrubý na trestu pro Svatoše. „Nezpochybňuji, že šlo o chybu jezdce, ale určité zavinění ze strany obžalovaného tu je," vysvětlil Hrubý, který požadoval podmínku. Soudkyně Ludmila Lišková ale i napodruhé Svatoše zprostila obžaloby. „Neztotožňuji se s názorem, že by zanedbal svoji povinnost," vysvětlila. Causa ale nekončí, státní zástupce si ponechal lhůtu pro odvolání.