Více než čtvrt hodiny četla státní zástupkyně obžalobu Václava Pejřimovského (37). Za šest trestných činů mu hrozí až šest let za mřížemi.

Tam to ostatně dobře zná, v současné době si odpykává trest za jinou trestnou činnost.

Pejřimovského série zločinů měla podle obžaloby začít 18. ledna v Buděticích. Tam vnikl do stodoly, ze které odcizil motocykl ČZ 125B. Poškodil přitom visací zámek. Motocykl neměl zadní kolo, proto ho nechal na místě.

Na konci března v Nezamyslicích odcizil uzamčený motocykl Yamaha Tenere, který měl SPZ Velké Británie a jeho majitel si ho cenil na 20 tisíc korun.

Ve svém řádění pokračoval podle obžaloby v Žihobcích, kde v penzionu odcizil mimo jiné peníze, nářadí, alkohol a nože za téměř 175 000 korun.

Pejřimovský prý kradl také na Pelhřimovsku. V Hořepníku ukradl pokladničku s hotovostí a klubové karty za téměř 15 tisíc korun.
V cizím regionu se mu pravděpodobně nelíbilo, protože se vrátil zpět na Sušicko. Obžaloba ho viní, že na konci března ukradl z rekreačního objektu v Ústalči televizor, set-top-box, videopřehrávač a poškodil vstupní dveře. Majitelce vznikla škoda téměř pět tisíc korun. Jeho kroky poté vedly na šumavský Špičák, kde z osobního vozu odcizil registrační značky.

Když chtěl ukradený motocykl yamaha prodat, na schůzce s překupníkem ho zastavila hlídka policistů. Ti mu zablokovali služebním autem cestu. Pejřimovský na ně najížděl autem, ačkoli měl soudně vyslovený zákaz řízení. Policisté museli použít služební zbraň, Pejřimovský na ně však dále najížděl a z místa ujel.

S policií měl co do činění i v Praze, kde ho hlídka zastavila, když se projížděl autem. V krvi měl metamfetamin, kokain a alkohol.
Podle Pejřimovského se ale mnoho skutků stalo jinak. Motocykl Č125B prý nechtěl ukrást, ale chtěl si ho jen prohlédnout. Do objektu nevnikl. „Bylo otevřeno, musel tam být už někdo přede mnou," hájil se. K odcizení motocyklu yamaha se přiznal. Popřel ale, že by byl zamčený nebo jinak zajištěný. Naložil ho do svého auta s tím, že ho prodá.

Pejřimovský připustil, že byl ubytovaný v penzionu v Žihobcích. Popřel ale, že by tam ukradl hotovost. Připustil pouze to, že odcizil několik nožů, které u něj policie našla. „Myslím, že peníze již neuvidím, nemám jejich čísla, nedokážu, že jsou moje. Na druhou stranu, mohl mě také klidně zabít," řekl Deníku poškozený, kterého z pochopitelných důvodů nebudeme jmenovat.

Pejřimovský se nepřiznal ani k tomu, že by vykradl rekreační objekt v Ústalči. „Nedaleko jsem zapadl autem, šel jsem do vesnice a narazil na tento dům. Chtěl jsem se podívat, zda tam nebude nějaký hever nebo jiné nářadí, které bych mohl použít k jeho vyproštění. V žádném případě jsem se do domu nevloupal," hájil se.

Soudní líčení bylo odpoledne přerušeno. Předsedkyně senátu ho následně odročila. Proces bude pokračovat v únoru.