Plzeňský okresní soud ve středu projednával případ dvou plzeňských kriminalistů Vladimíra Kroce a Luďka Šilhánka, které státní zástupce viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání.

Dvojice jela se zásahovou jednotkou loni v červnu zatknout expolicistu Jiřího Hladíka z Nýrska kvůli tomu, že si měl u recidivisty Martina Lazara za 800 tisíc korun objednat vraždu svého známého Davida Přerosta. Toho měl podvodně připravit o 4,5 milionu korun.

U soudu ve středu promluvil sám Hladík, který je kvůli podvodu a přípravě vraždy souzený ještě u krajského soudu. Řekl, že po zatčení jej policisté zavezli do lesa na Přešticku a tam ho zbili. „Jeden na mě křičel, kde mám ty miliony. Dal mi k hlavě pistoli a řekl mi, ať si vykopu hrob," popsal Hladík s tím, že později poznal, že šlo o Kroce. To, že by někoho podvedl a objednával vraždu, popřel. Se Šilhánkem prý přišel do kontaktu až na policii. „Řval na mě z pěti centimetrů. Říkal, že ví, kam chodí syn do školy. Měl jsem strach," řekl. Údajně těžká zranění, která mu měli kriminalisté způsobit, nenahlásil.

Kroc i Šilhánek vinu popírají. „Nevydírali jsme ho. Je to výmysl," shodli se. Obvinění jim naprosto převrátilo život naruby. „Musel bych být šílený, abych si vzal deset lidí ze zásahovky, které neznám, a jel někoho mučit do lesa," reagoval na tvrzení údajně poškozeného Jiřího Hladíka kriminalista Vladimír Kroc. Právě on je spolu s kolegou z kriminálky Luďkem Šilhánkem obžalovaný ze zneužití pravomoci úředního činitele a vydírání. Hladík, který je souzený pro přípravu vraždy a podvod, tvrdí, že jej policisté odvezli do lesa, zbili jej a nutili ho, aby si vykopal hrob. V obžalobě zaznělo, že takto chtěli, aby muž prozradil, kam ukryl podvodem nabyté miliony, čímž zašli za hranici zákona.

„Je to nesmysl," reagoval včera na Hladíkovu výpověď před soudem Luděk Šilhánek. Podotkl, že u policie sloužil 21 let a nikdy neměl žádné prohřešky. Když jeli se zásahovkou zatknout Hladíka, měli dostatek důkazů a nepotřebovali si vynucovat přiznání. „Hladík byl zadržen standardním způsobem," řekl.
Poškozený Hladík to ale vidí jinak a viní oba kriminalisty ze lži. Na dotaz soudu, proč napadení policisty nenahlásil a ani se nenechal lékařsky ošetřit, když měl taková zranění, že nemohl ani ležet, uvedl, že měl strach o sebe a svou rodinu. Před soudem si vymínil, že chce vypovídat v nepřítomnosti obou vyšetřovatelů, a to mu soudkyně umožnila. Od údajného incidentu loni v červenci prý trpí psychickými problémy a bere antidepresiva. „Ty vzpomínky pořád vylézají," podotkl. Před krajským soudem, kde v současné době figuruje v roli obžalovaného v případu přípravy vraždy a podvodu, na kterém Kroc se Šilhánkem pracovali, mu hrozí až 20 let vězení.

„Jsem přesvědčený o tom, že pan Hladík chtěl pouze znehodnotit naši práci," sdělil Šilhánek. Podotkl, že poslední rok prožívá peklo. „Nejsem gauner a svou práci jsem vždy dělal poctivě," svěřil se. Podobně hovořil i Kroc, který na rozdíl od Šilhánka u policie ještě pracuje.