Kvůli zneužití pravomoci úřední osoby může jít do vězení až na pět let nebo mu hrozí zákaz činnosti.

Incident s řidičem Škody superb Josefem Vávrou, který na něj podal trestní oznámení, se odehrál na křižovatce Karlovarské a Lidické ulice. Tady jej zablokoval policejní mercedes poté, co ho měl v zúženém místě na mostě generála Pattona ohrozit předjížděním. Z něj vystoupili dva policisté, Slavotínek se zbraní v ruce a požadovali doklady.

„Obviněný Vladimír Slavotínek přistoupil k dveřím vozu Škoda superb. Neprokázal se jako policista. Nejprve řidiče oslovil ku*va, ty ku*do, na koho jsi blikal a pak jej fyzicky napadl,“ uvedl v soudní síni státní zástupce Jiří Richtr.

Slavotínek měl Vávrovi, který volal na tísňovou linku, vyrazit mobilní telefon a vzít jej do kravaty, čímž jej měl přinutit k vystoupení z vozu. „Vědomě porušil práva na zachování lidské důstojnosti a vyvolal v něm obavy o život a zdraví,“ doplnil státní zástupce.

Rozhovor s advokátem obžalovaného poilicisty najdete ve středu v tištěném vydání Plzeňského deníku.

Policista u soudu trval na tom, že fyzické násilí nepoužil. „Použil jsem sprostá slova, což mě mrzí,“ řekl Slavotínek. Podle něj Vávra do mercedesu úmyslně najel zezadu, dokonce vozidlo zrychlil a nereagoval na maják ani světelnou výstrahu Policie-stop, jíž na mercedesu zapnuli. „Všichni okolo pochopili, že se jedná o policii,“ prohlásil Slavotínek. Řekl, že toho dne byli s kolegou nasazeni od dopoledních hodin k provedení zákroku proti pachateli. Mělo jít o únos dítěte a to osobou vycvičenou v cizinecké legii,“ vysvětlil policista neoznačený mercedes. To, že z auta vystoupil se zbraní, vysvětlil jako taktický prvek. „Nesl jsem jí hlavní k chodníku. Nepoužil jsem ji,“ zdůraznil.

„Napadli mě, vypadá to, že policajti. Mají bouchačky, mercedes, zatemněná skla,“ říká na záznamu z incidentu na tísňovou linku zejvně rozrušený Vávra.

Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která navrhla policistu obžalovat. Krajský policejní šéf se za zásah omluvil.

Slavotínek Deníku řekl, že je stále v plzeňské policejní zásahové jednotce, ale nyní je na studijním pobytu na krajském ředitelství. Druhý policista Josef Němec se podle vyšetřovatelů žádného trestného činu nedopustil.

Soudkyně Lucie Bočková uvedla, že rozsudek by měl padnout 27. září.

Fotograf Jiří Plzák s knihou Plzeň v srpnu 1968.
Pořád u nás existuje spousta lidí, kteří chtějí druhým znepříjemňovat život