Zpovídá se z ublížení na zdraví a výtržnictví, neboť se jako divák na fotbale vložil do konfliktu dvou fanoušků a jednoho z nich nakopl do hlavy tak, že ztratil vědomí a zapadl mu jazyk. Podle některých svědků byl policistův útok brutální, Žák se ale brání tím, že musel zachránit druhého fanouška.

Incident se odehrál vloni 1. dubna na fotbalovém hřišti v Kašperských Horách při zápase mezi domácími a Chudenicemi. Do sporu se tam dostali Josef B. (21) z Chudenic, který opilý stál na zábradlí a vulgárně křičel na rozhodčího, a domácí příznivec Jiří S. (42), který se ho snažil umravnit. „Skočil na mě, padly nějaké rány. Útok směřoval na moji horní polovinu těla,“ uvedl Josef B. Jiří S. ale popřel, že by ho mlátil. „Chytili jsme se za trika, řvali na sebe a pak jsme padli na zem. Ránu jsem mu nedal ani jednu,“ tvrdil soudu Jiří S.

Jisté je, že jejich spor ukončil razantním útokem příznivec hostujícího týmu Žák. „Přiběhl k nim a nakopl Jiřího S. do obličeje. Ten odlétl a zůstal bezvládně ležet,“ uvedla svědkyně incidentu Michaela K. „Kopnutí bylo brutální, zákeřné,“ řekl další svědek Petr Š. Třetí divák Milan Š. doplnil, že Jiří S. byl po kopanci v bezvědomí a měl zapadlý jazyk, který mu museli ještě s jedním mužem vyndat, jinak hrozilo udušení.

Žák ale tvrdí, že nemohl jednat jinak. „Odvracel jsem probíhající útok proti Josefu B., byl bezprostředně ohrožen jeho život a zdraví. Byl paralyzován, nemohl se bránit a ten muž mu útočil na hlavu a krk. Já jsem ho z něj skopl, ale na hlavu jsem nemířil, chtěl jsem zasáhnout tělo,“ vysvětloval Žák, který u policie slouží od roku 2003. „Za tu dobu jsem byl kázeňsky odměňován, ale i potrestán, to bylo kvůli pošťuchovačce na zábavě,“ řekl soudu.

Líčení bude pokračovat výslechy dalších svědků. Žákovi hrozí až tři roky vězení. Pokud by byl pravomocně odsouzen, musel by svléci uniformu.

Nedaleko Rejštejna prorazilo auto zábradlí a skončilo v potoce.
PODÍVEJTE SE: Žena prorazila zábradlí na mostě a skončila s autem v potoce