Místní obyvatelé, starosta městyse i tamní ředitel základní školy jsou znechuceni. Nikdy dříve se se sprejery potýkat nemuseli. Vše řeší policie a výtvarné umění vandalům může přijít pěkně draho.

Nápis „BOSK" se v Kolinci opakuje hned na několika místech. „Posprejovaná jsou pokladna koupaliště, kontejnery, skříňky na měření elektřiny, odpadkové koše a mnoho jiných věcí. V Kolinci je to poprvé, co jsme se s takovým druhem vandalismu setkali," řekl Deníku starosta městyse Pavel Princ.

Na betonových panelech u parkoviště před koupalištěm je v nápisu „BOSK" vyznačen dokonce i hákový kříž. Svou „kreativitu" předvedli vandalové i na budově školní tělocvičny, která byla v minulém kalendářním roce opravena. I tam se opakuje nápis „BOSK". „Obrazce jsou na několika deskách stěny tělocvičny, ale i na budově v přilehlém areálu, který využívají především hasiči k různým zábavám a podobně," uvedl ředitel kolinecké základní školy Stanislav Vrba.

„Nejsmutnější na všem je to, že ve čtvrtek jsme na zastupitelstvu v Jindřichovicích hodnotili uplynulý rok velice kladně, a to i z pohledu kolinecké policie," doplnil Vrba s tím, že mezi vyzdvihovanými pozitivy byla právě i rekonstrukce tělocvičny, kterou vandalové v noci ze čtvrtka na pátek poničili. „Druhý den ráno jsem se o tom dozvěděl a postupně jsme zjišťovali, že vandalové řádili i jinde v Kolinci," popisoval ředitel.

Rozhořčení

„Všichni jsme rozhořčeni a naštváni. Vybudovat nově věci stálo všechny mnoho úsilí. Těší mě, když vidím, že takový vandalismus odsuzuje i mladá generace, které tyto nově vybudované věci sloužily," dodal starosta. Nejen on je jednáním vandalů znechucen. I místní obyvatelé jednání pachatelů odsuzují. „Rozhodně takové chování neschvaluji. Pokud já vím, tak je to poprvé, co se něco takového v Kolinci stalo. Je to vandalismus, který se určitě nikomu nelíbí," řekla Deníku obyvatelka Kolince Miroslava Onderová. Doplnila, že „poflakovačů", kteří to mohli udělat, je podle ní v Kolinci dostatek.

Ředitel školy uvedl, že podle paní, která ve škole uklízí, se museli vandalové po Kolinci pohybovat mezi 22. a jednou hodinou v noci. „Říkala, že když šla spát, tak ještě kontejnery před poštou pokreslené nebyly. Kolem druhé hodiny se prý probudila a všimla si obrazců na kontejnerech," řekl Vrba.

Celou věc šetří i policie, která případné svědky žádá o pomoc ve vyšetřování. „Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Žádáme případné svědky, kteří zaznamenali protiprávní jednání osob, aby kontaktovali obvodní oddělení v Kolinci na telefon číslo 974 334 871 nebo prostřednictvím e-mailu kt.oop.kolinec@pcr.cz," sdělila mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová s tím, že odhadovaná škoda přesahuje dvacet tisíc korun a pachateli hrozí až jeden rok odnětí svobody.