Mladíci z Klatovska, kteří položili na koleje u Červeného Poříčí na Klatovsku tvárnice z porobetonu, do nichž pak narazil projíždějící vlak, vyváznou s banálním trestem. Přestože byli podezřelí z trestného činu obecného ohrožení, za což mohli jít až na několik let za mříže, dostanou maximálně několikatisícovou pokutu.

Dva kamarádi už dříve plánovali, že udělají něco, čím se „proslaví". „Jsme takoví dva čů…, kteří nemají co dělat, tak jsme se rozhodli točit na Youtube. Budeme dělat takové píč....., aby to mělo sledovanost aspoň deset tisíc," slibuje mladší z nich na videu, které vyvěsili na internet už v roce 2014.

Letos 7. února pak skutečně pořádnou hloupost udělali. Na koleje nastražili porobetonové bloky, do kterých narazil vlak jedoucí od Plzně na Klatovy. Ten byl sice poškozený, ale nevykolejil. „Ve vlaku cestovalo 32 osob, nikdo naštěstí nebyl zraněn," uvedla mluvčí policie Jana Tomková. Doprava na trati byla zablokována na více než tři hodiny, celková škoda byla nakonec vyčíslena na čtyřicet tisíc korun. To ale mladíkům nestačilo, hned druhý den útok na vlak zopakovali, naštěstí v menším. Tentokrát na koleje položili lahve a menší kameny, a tak se nic vážného nestalo.

Zda si náraz vlaku do kvádrů natočili, není známo. Jisté je, že totožnost pachatelů, jimž bylo v době spáchání činu podle informací Deníku 16 a 17 let, znala policie už po několika týdnech, ale případ držela pod pokličkou. Bližší informace poskytla až nyní.

„Nešlo o žádný teroristický útok, rozhodně nechtěli vykolejit vlak. Šlo o klukovinu, bavili se tím," vysvětlil klatovský okresní policejní šéf Jan Myslivec. Jeho zástupce Antonín Šmíd doplnil, že pro závěry policie bylo klíčové stanovisko drážní inspekce. Podle ní nebyly tvárnice schopny vlak vykolejit a nešlo tedy o trestný čin. „Z tohoto důvodu jsme spis předali k projednání drážnímu úřadu," uvedl Šmíd.

NÍZKÝ TREST

Ředitelka odboru kanceláře ředitele Drážního úřadu Jitka Kotásková Deníku potvrdila, že tato instituce od policie skutečně spisový materiál před několika dny obdržela. Na trest si ale hříšníci musejí počkat. „Vzhledem k zvláštním ustanovením o mladistvých nelze přestupek projednat v příkazním řízení. Přestupek mladistvých musí být projednán za přítomnosti úředníků sociálně-právní ochrany dětí. Vzhledem k tomu, že při spáchání přestupku vznikla i škoda, bude třeba zahrnout do projednání i poškozené strany. S ohledem na uvedené tedy nelze předem určit termín stanovení konečného verdiktu," vysvětlila Kotásková s tím, že nejtvrdší trest, který oběma mladíkům hrozí, je pokuta ve výši pět tisíc korun.

„S obdobnými případy se setkáváme cca 10x do roka. Zvlášť závažné jsou Policií ČR klasifikovány jako trestné činy a řeší je tedy ona," dodala Kotásková.

Deník se pokusil získat i stanovisko pachatelů. Jednoho z nich jsme hledali na klatovské střední škole, kterou studuje, ale ve středu ani ve čtvrtek tam bez omluvy nepřišel.