S podmínkou odešel v úterý od klatovského soudu Josef Husník (69 let, na snímku) z Brnířova na Domažlicku, který vloni na traktoriádě v Mlázovech na Klatovsku přejel jednoho z diváků a těžce ho zranil.

Neštěstí se stalo vloni v červenci na traktoriádě, kam byl Husník pozván pořadatelem, neboť vlastní unikátní stroj John Deere, starý bezmála půl století, jakých je v republice jen několik kousků. Diváka srazil, když chtěl zacouvat do řady mezi další traktory.

„S vnoučkem jsme si prohlíželi zaparkované traktory. Líbil se mu pásový traktůrek, tak jsem ho chtěl s ním vyfotit na mobil. Vtom jsem ale dostal ránu do ramene, upadl jsem na zem a on mě přejel," vzpomínal na osudný okamžik 73letý důchodce z Klatov. „Přejel ho předními i zadními koly, až potom zastavil," uvedl k tomu jeden z očitých svědků.

„Ten traktor se točí velmi rychle. Než jsem stačil vypnout spojku, která se vypíná rukou, a zabrzdit, přejel jsem ho předními i zadními koly," nezapíral Husník, podle něhož k neštěstí přispěl i fakt, že senior z Klatov udělal při fotografování krok zpět. Ten to ale popřel.

Přejetý muž utrpěl řadu vážných zranění zejména v dolní polovině těla. Strávil dva týdny v sušické nemocnici a dodnes není zdráv, nedávno se podrobil operaci ramene. Podle soudního znalce z oboru zdravotnictví je takřka jisté, že bude mít trvalé následky. A to měl podle něj ještě senior velké štěstí, že se nehoda stala na měkkém podkladu, jinak mohly být následky ještě mnohem horší.

„Chci se mu ještě jednou omluvit, je mi to moc líto," uvedl na závěr Husník, kterému za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozil až dvouletý nepodmíněný trest. Přitěžoval mu přitom fakt, že čin spáchal v podmínce, kterou mu v roce 2013 uložil domažlický soud za výtržnictví.

Soud ho nakonec po zvážení všech okolností potrestal pětiměsíčním trestem, který mu podmíněně odložil na dobu jednoho a půl roku. Zákazem řízení, který mohl také uložit, ho ale nepotrestal, a to mimo jiné proto, že Husník doložil, že jako řidič musí k lékaři vozit svoji manželku i matku, které mají obě zdravotní problémy. Verdikt je pravomocný, obě strany se vzdaly práva odvolání.