Fryje nastoupil u jedné z dopravních firem na Klatovsku na jaře 2018 jako řidič dodávky. K ní dostal dva tankovací karty s jasnými instrukcemi. Když po několika měsících byla dodávka jako nabouraná odstavena, všichni ve firmě se mysleli, že v ní obě karty zůstaly. Jenže Fryje si jednu vzal a rozhodl se, že si s její pomocí pořádně přilepší. Začal na ni čerpat pohonné hmoty, které si buď nechával nebo je prodával.

Ilustrační foto
Zubní pohotovost jen v Plzni, nejsou ochranné prostředky

„Nabídl mi levnou naftu, byla za 22 korun za litr. Koupil jsem od něj 1500 litrů. Moji zaměstnanci naftu natankovali přímo na čerpací stanici v Nýřanech, kde se s Fryjem setkali,“ přiznal jeden z podnikatelů, který se ale dušoval, že neměl tušení, že je nafta kradená. To samé tvrdili i ostatní kupci. „Všichni to věděli,“ řekl soudu Fryje. Ten byl mimořádně přičinlivý, během pouhých pětatřiceti dnů dokázal u celkem devíti benzinek v Plzeňském a Jihočeském kraji natankovat naftu či benzin ve 116 případech, ať to do různých aut, kanystrů či nádrží.

Marcel Fryje ze Sušicka u soudu v Klatovech.Zdroj: Deník / Milan Kilián

Šlo o bezmála dvacet tisíc litrů, škoda přesáhla 615 tisíc korun. „Vše jsme odhalili, když mi sekretářka předložila fakturu na pohonné hmoty, kterou jsme porovnali s odjetými cestami. Zjistili jsme, že jedna dodávka tankuje i několikrát denně, a to u různých čerpacích stanic,“ popsal u soudu majitel firmy.

BYLA TO MLADICKÁ NEROZVÁŽNOST, TVRDÍ

„Byla to mladická nerozvážnost. Udělal jsem blbost, neřešil jsem následky,“ řekl u soudu Fryje, který se ke všemu přiznal. I když mu vzhledem k výši škody hrozilo až osm let kriminálu, vyvázl s výchovným trestem. Senát v čele se soudkyní Martinou Šimánkovou odsoudil Fryjeho k trestu odnětí svobody v trvání dvou let, který mu podmíněně odložil na zkušební dobu tří roků. Zároveň mu uložil uhradit veškerou škodu. Soud přihlédl k dosavadní bezúhonnosti obžalovaného, k jeho doznání a jeho nízkému věku. Verdikt je pravomocný.

Čtenáři Deníku posílali fotografie v rouškách.
Klatované bez roušek většinou nevyšli, hříšníky upozorňovala policie