„Na odlehlém místě chovatel psů 18. června ve večerních hodinách úmyslně odložil jedenáct štěňat. Muž se chtěl štěňat ve stáří 10 až 20 dnů zbavit. Následující den, tj. 19. června, třicet minut po deváté hodině občanka oznámila na policii nález štěňat. Pět již bylo uhynulých, zbývajících šest bylo umístěno do psího útulku v Klatovech,“ uvedla Dana Ladmanová z klatovské policie.

Dodala, že ve věci byl vyžádán odborný posudek, na jehož základě si nyní Václav M. od komisaře převzal ve zkráceném přípravném řízení sdělení podezření z přečinu týrání zvířat. „Muž vystavil štěňata stresu a utrpení v důsledku hladovění a vysílení,“ dodala Ladmanová. Doplnila, že pachatel může být potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let. Už brzy by měl stanout před soudem.

Miloslava Šeflová z klatovského psího útulku krmí štěňata, která byla nalezena na poli u Radkovic na Klatovsku.
Štěňata odsoudil k smrti hladem a žízní

Boj o záchranu přeživších štěňat byl velmi náročný. „Dvě byla v době nálezu ještě slepá. Krmili jsme všechny každé dvě hodiny, masírovali jim bříška. Jsem moc ráda, že jsme to zvládli,“ řekla Deníku vedoucí klatovského psího útulku Miloslava Šeflová, díky níž šestice drobečků přežila. „Teď už jsou všechna štěňata v dobrém stavu. Jsou odčervená, očkovaná a čipovaná a v sobotu už půjdou do prověřených rodin. Se všemi jsem osobně jednala, bude o ně dobře postaráno,“ dodala Šeflová.

Štěňatům vyhozeným na pole se v klatovském útulku daří, po 10 dnech vypadají mnohem lépe.
FOTO: Policie už nejspíše ví, kdo odsoudil štěňata k smrti